Да сбъднеш най-голямата си мечта на 18 години - това е привилегия, с която малко хора по света могат да се похвалят. Нидерландският студент Оливер Дамен е един от тях.

Момчето, което скоро ще започне да учи "Физика и управление на иновациите" в Утрехт, се сдоби с билет за космическия полет на най-богатия човек в света Джеф Безос с капсулата New Shepard. 

Джеф Безос изпълни успешно мисията на Blue Origin в космоса

Оливер Дамен се превърна в най-младия човек, който някога е летял в Космоса. Досега този рекорд се държеше от съветския космонавт Герман Титов, който участва в мисията "Восток 2" през 1961 г., когато е само на 25 г.

На борда на космическия кораб на Джеф Безос летя и 82-годишната Уоли Фънк - тя се превърна в най-възрастния човек в Космоса. 

Оливер дължи късмета си на помощта от страна на своя баща - нидерландския милионер и финансист Йос Дамен е платил билета на сина си. 

Йос Дамен е основател на компания за управление на активи Somerset Capital Partner. Женен е за бившата стюардеса Елине Дамен-Декер, която в момента се занимава с управлението на благотворителна фондация в подкрепа на хора в неравностойно положение.  

Оливер Дамен споделя, че се интересува от Космоса от 4-годишна възраст и винаги е мечтал за това преживяване.

Той завършва гимназия през лятото на 2020 г. и решава да направи едногодишна пауза преди началото на висшето си образование, като използва времето за курсове за лиценз за пилот на самолет. 

Мястото в капсулата на Безос беше предложено на търг през юни. Анонимен купувач плати 28 милиона долара за възможността да преживее 11-минутния полет с New Shepard навръх годишнината от първата успешна Лунна мисия на "Аполо 11".

Победителят в търга обаче е решил впоследствие да се откаже от участие си в събитието заради разминавания в графика си. Така се е отворила опцията за Оливер Дамен. 

Екипажът на New Shepard прелетя над 100 км над земната повърхност. Капсулата се върна обратно на Земята с помощта на парашутна система. Цялата продължителност на мисията беше около 10 минути.


Уоли Фънк - NASA я спря няколко пъти, но Безос ѝ дава шанс да стане най-възрастният човек в космоса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети