Джо Байдън иска Урсула фон дел Лайен за нов шеф на НАТО Снимка: © Getty Images

Джо Байдън настоява Урсула фон дер Лайен да бъде назначена за следващ генерален секретар на НАТО, след като кандидатурата на Бен Уолъс беше блокирана, съобщава The Telegraph.

Твърди се, че председателят на Европейската комисия е предпочитаният кандидат на Съединените щати, след като Белият дом отхвърли министъра на отбраната за тази роля.

Във вторник съюзниците от НАТО се споразумяха за едногодишно удължаване на мандата на Йенс Столтенберг, генерален секретар от октомври 2014 г., да ръководи алианса до есента на 2024 г.

Лидерите на НАТО се надяваха да постигнат споразумение за негов наследник на годишната си среща на върха във Вилнюс, Литва, следващата седмица, но не успяха да се споразумеят за кандидат.

Източник от НАТО заяви, че президентът на САЩ се опитва да убеди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, да наследи Столтенберг. Опасенията са, че през следващите 12 месеца няма да се появи подходящ кандидат.

Байдън и Фон дер Лайен изградиха добри отношения през последните години, като насърчиха тесните трансатлантически връзки по линия на Китай, Украйна и климата.

Твърди се, че сега тя „разчита на Вашингтон за разузнавателна информация“ повече, отколкото от тази от европейските агенции, които например не прецениха правилно нахлуването на Русия в Украйна.

Владееща свободно френски език, Фон дер Лайен вероятно ще си осигури подкрепата и на Еманюел Макрон, който бе против кандидатурата на Уолъс. Междувременно Олаф Шолц, германският канцлер и бивш политически съперник на Фон дер Лайен, би искал да я види извън ЕК.

Възможно е обаче да възникнат опасения относно неотдавнашното ѝ лошо управление на германското министерство на отбраната, което тя ръководеше между 2013 и 2019 г. През 2015 г. например излезе информация за тежка липса на оборудване за германските войници.

Председателят на Европейската комисия по-рано заяви, че за нея е чест да бъде включена в списъка с потенциални кандидати на поста. Нейният говорител обаче заяви, че тя „не е на разположение за тази работа, било то сега или в бъдеще“. Съобщава се, че в лични разговори с Байдън тя му е казвала, че няма да може да поеме каквато и да е роля в НАТО поне до следващата година.

Стратезите на Белия дом виждат възможност да я привлекат след европейските избори догодина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024