Джордж Клуни призова Байдън да се откаже от президентската надпревара Снимка: © Getty Images

Джордж Клуни, холивудският актьор и поддръжник на Демократическата партия, който преди дни беше един от домакините на голямо събитие за набиране на средства за кампанията на Джо Байдън, го призова да се откаже от президентската надпревара.

В свое есе, публикувано в "Ню Йорк Таймс", Клуни нарича демократичния кандидат "твърде стар" за преизбиране.

"Единствената битка, която той не може да спечели, е борбата с времето. Съкрушително е да го кажа, но Джо Байдън, с когото бях преди три седмици на събирането на средства, не беше Джо "Голямата работа" Байдън от 2010 г. Той дори не беше Джо Байдън от 2020 г. Той беше същият човек, на когото всички станахме свидетели по време на дебата", коментира известният актьор.

Към момента Клуни е най-високопоставената фигура в партията, която призовава президента да прекрати кампанията си толкова директно.

По думите му Байдън застрашава не само собствените си шансове през ноември, но и "тези на колегите си демократи в края на бюлетината".

"Няма да спечелим през ноември с този президент. На всичкото отгоре няма да спечелим Камарата на представителите и ще загубим Сената. Това не е само мое мнение; това е мнението на всеки сенатор, член на Конгреса и губернатор, с които съм разговарял насаме. С всеки един от тях, независимо от това, което казва публично", пише още Клуни.

Есето му беше публикувано само няколко часа след като Нанси Пелоси, бившата председателка на Камарата на представителите, която все още има силно влияние в Демократическата партия, заяви в телевизионно интервю, че "президентът сам трябва да реши дали ще се кандидатира".

Опасенията за компетентността на Байдън го съпътстват през целия му мандат заради напредната му възраст. Байдън е най-старият президент на САЩ - когато встъпи в длъжност през 2021 г. той беше на 78 години.

В края на миналия месец обаче тревогата нарасна след публичния му провал на телевизионен дебат срещу основния му съперник за поста - Доналд Тръмп. Лошото му представяне доведе до призиви на демократи от Камарата на представителите той да се оттегли от изборите.

В петък Байдън даде специално 22-минутно интервю за американската телевизия ABC, на което за пореден път се опита да разсее притесненията около кандидатурата му - но без особен успех.


Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024