Джулиан Асанж излиза на свобода Снимка: © Screenshot, X, WikiLeaks

Джулиан Асанж е освободен от британския затвор, в който се намираше от над 1900 дни. Той е сключил споразумение с прокуратурата в САЩ и се признава за виновен в нарушаване на американското законодателство за шпионаж. Сделката с американските власти ще му позволи да се завърне в родната си Австралия.

Новината съобщи основаната от него организация Уикилийкс (WikiLeaks), която публикува в социалните мрежи видеозапис как Асандж се качва на самолет на лондонското летище Станстед в понеделник вечер.

52-годишният Асанж е обвинен в заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана на САЩ. В сряда той ще се яви пред Съда на остров Сайпан -част от Северните Мариански острови, които са американска територия. Съгласно споразумението, постигнато с прокуратурата, което трябва да бъде одобрено от съдия, вероятно ще му бъдат зачетени петте години, които вече е излежал във Великобритания, и няма да му бъде наложена нова присъда. Очаква се след това той да замине за Австралия.

През 2010 г. Уикилийкс публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската армия.

Асанж беше обвинен по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп заради това, че Уикилийкс публикува секретните американски документи. Те бяха изтекли от Челси Манинг, бивш анализатор от американското военно разузнаване, която също беше съдена за шпионаж.

Асанж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. с европейска заповед за арест - шведските власти изискаха да го разпитат по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени.

Тогава той избяга в посолството на Еквадор, където остана в продължение на седем години с цел да избегне екстрадиция в Швеция.

През 2019 г. Асанж беше изведен оттам и оттогава се намираше в лондонския затвор със строг режим Белмарш, откъдето настоява за екстрадиция в САЩ.

Докато е в Белмарш, Асанж се жени за партньорката си Стела, от която има две деца. Те се раждат, докато двойката е в еквадорското посолство.

Манинг беше осъдена на 35 години затвор, след като беше призната за виновна за шпионаж и други престъпления заради изтичането на класифицирани правителствени и военни документи към Уикилийкс.

През 2017 г. президентът Барак Обама смекчи присъдата ѝ, което позволи освобождаването ѝ след около седем години зад решетките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024