Косово обвини Белград в тероризъм след като един полицай беше убит и един - ранен Снимка: © Getty

Един полицай е убит, а друг - ранен, по време на терористичен атентат в Косово, съобщи министър-председателят Албин Курти в социалните мрежи.

Нападението се е случило около 3 ч. през нощта в Банска, Северно Косово. Убитият полицай е сержант, а раненият е от гранична полиция. Нападателите са били тежко въоръжени професионалисти с маски.

Според министър-председателя на Косово атаката е организирана от Белград.

"Осъждаме това престъпно и терористично нападение. Организираната престъпност с политическа, финансова и логическа подкрепа от официален Белград атакува нашата държава. В тази битка ние защитаваме и прилагаме закона, защитаваме и съхраняваме гражданите, независимо от и независимо Косово. Престъпниците и техните командири ще се провалят, ще бъдат заловени, съдени и наказани. Правителството на Косово и държавните институции са готови и единни да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите.", написа Курти.

Той изрази съболезнованията си към близките на загиналия полицай и публикува на страницата си снимка с ранения полицай, който е бил ударен от осколка в гърдите, а куршумът е бил изваден от лекарите успешно и в момента състоянието му се подобрява.

Случилото се коментира и президентът на Косово Вьоса Османи.

"Убийството на полицай и раняването на друг полицай в северната част на Косово, планирано, организирано и извършено от сръбски престъпни банди, е нападение срещу закона и реда в северната част на страната, то е нападение срещу Косово", посочва се в изявление на държавния глава.

Към момента няма коментар за случилото се от страна на Сърбия.

Посолството на САЩ в Косово осъди нападението, като заяви, че извършителите му трябва и ще бъдат подведени под отговорност, съобщи местното издание "Коха".

По-късно реакция имаше и от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Осъждам по най-категоричен начин ужасното нападение на въоръжена банда срещу косовски полицаи в Банска в северната част на Косово, при което един полицай загина, а двама бяха ранени. Всички факти около нападението трябва да бъдат доказани. Отговорните извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието", обяви той, цитиран от "Албаниан пост" и БГНЕС.

През май 2023 г. напрежението в Северно Косово се покачи след сблъсъци заради големия брой етнически сърби в района. Над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северния регион, близо до границата със Сърбия, където се планира асоциация на общини със сръбско мнозинство.

Спонсорираните от Европейския съюз преговори за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, два бивши военновременни врагове, отново бяха в застой миналата седмица, когато ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел обвини Курти, че не е създал асоциацията на общините със сръбско мнозинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024