Единствената българка в кану-каяка е спряна от участие на Париж 2024 Снимка: © Canoeicf

Единствената българска състезателка с олимпийска квота в кану-каяка - Йоана Георгиева, е със спрени състезателни права и вероятно ще пропусне Олимпийските игри в Париж, които започват през юли. Причината е нарушение на антидопинговите правила.

Международната агенция за допинг тестове (ITA) посочва, че Георгиева не е била открита за проба на 15 декември 2023 г.

На тази дата 20-годишната българска състезателка казва, че е имала ангажименти, свързани със следването ѝ - тя е била в Пловдивския университет, където е студентка. След 15 декември са ѝ взети осем проби, които са били отрицателни.

Агенцията ѝ налага забрана за участие в международни състезания, която се издава за три неявявания на проверка за календарна година. Не е уточнено дали Георгиева има други пропуснати тестове и кога са били те.

Към момента тя няма да има право да участва в състезания, като се очаква случаят да бъде разгледан от спортен арбитраж през юли.

Йоана Георгиева се пребори за място на Олимпийските игри в дисциплината на 500м с едноместен каяк. Тя е носителка на медали от Световното първенство за младежи и девойки до 23 години в Италия - един златен и един сребърен.

Изданието "Сега" пише, че дори и Георгиева да бъде наказана, България може да има представител на кану-каяка в Париж 2024, тъй като квотата не е поименна и може да бъде предоставена на друга наша състезателка в дисциплината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024