Кристалина Георгиева е избрана за втори мандат като директор на МВФ Снимка: © Getty Images

Кристалина Георгиева е преизбрана за втори мандат начело на Международния валутен фонд. Решението обяви административният съвет на финансовата институция. Георгиева беше и единственият кандидат за тази позиция.

Тя заема този пост от октомври 2019 г. Новият ѝ мандат ще започне на 1 октомври 2024 г.

Номинациите можеха да се правят от всяка държава член на фонда. Изпълнителният борд, който представлява 190 страни, провежда изслушване на кандидатите и прави избор на база на квалификациите им за позицията. Победителят може да бъде избран с обикновено мнозинство, но бордът си поставя за цел да излъчи нов директор с консенсус.

Георгиева е избрана с консенсус, като получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици. Тя ще приоретизира области за дългосрочни инвестиции като изкуствен интелект, климат и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

Българката е втората жена, която оглавява МВФ. В последните години тя ръководи финансовата институция на фона на огромни сътресения в световната икономика, сред които пандемията от COVID-19 и руската война в Украйна.

Тя изигра важна роля за осигуряването на големи заеми за Украйна, наблюдаваше преразглеждането на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да приеме преструктурирането на държавния дълг.

От пресцентъра на финансовата институция разпространиха нейно съобщение, в което Георгиева благодари на борда и казва, че с нетърпение очаква да продължи работата си.

"През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да се справят с последователни сътресения, включително пандемия, война и конфликти, както и с кризата с разходите за живот",посочва българският икономист, цитирана от Reuters.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024