Снимка: © Булевард България

В петък, в "12 без 5", в последния ден на предизборната кампания, ЦИК прегласува за n-ти пореден път методиката, по която ще отчита и проверява изборния резултат от вота на 14 ноември. 

15-членната комисия беше превърната в заложник на внушенията за манипулации на машинното гласуване, а както председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира: "причината за генериране на това напрежение сред обществото и сред нас самите е благодарение на "Сиела норма". 

(пред)Последното решение да се броят 100% от всички контролни разписки във всички секции с машини беше взето именно в среда на напрежение, надвикване и взаимни обвинения в изпълнение на политически поръчки. 

Това, което ще се запомни, е скандалът около алтернативното предложение на Цветозар Томов. Социологът предложи всички контролни разписки да се броят, но не в нощта на изборите от преуморените членове на секционни комисии, а от най-високото ниво на изборната администрация - ЦИК. 

От "Ние не сме Америка" и "Не можем да си броим до Коледа" до "Той предлага, видиш ли, да пуснем една машинка с някаква си програмка" - мнозинството в комисията отхвърли с бурно несъгласие предложението на Томов, което получи само 3 от 15 гласа.

Особено цветисто беше изявлението на Ерхан Чаушев, което можете да видите със звук и картина по-долу. Когато Томов коментира, че ЦИК може да отчете резултата електронно чрез кода на разписките, Чаушев изнесе реч достойна за "Аскеер", в която намеква, че и разпечатките от сертифицираните машини вече се смятат за съмнителни. 

А ето как се стигна дотам: 

Малко преди 20 ч. ЦИК започва да дебатира по предложението на Емил Войнов (ЦИК/БСП): "Преброяване на контролните разписки по реда на този раздел извършват 100% от секционните избирателни комисии". 

Георги Баханов (ЦИК/ГЕРБ) заявява: "Непоколебимото ми мнение е за преброяване на всички контролни разписки в изборния ден. С оглед на безпрецедентната ситуация, в която изпадна ЦИК - установиха се n на брой машини, разположени незнайно къде, незнайно с какво предназначение - аз за себе си като член на ЦИК нямам яснота колко машини има на територията на страната извън поръчките на ЦИК, къде са разположени, под какъв надзор, чия собственост са,... Призовавам всички колеги да проявим отговорност и да гласуваме 100% броене на контролните разписки на всички избирателни комисии".

Цветозар Томов (ЦИК/ДБ) се съгласява, че "трябва да вземем някакви мерки, за да успокоим хората, дори когато от чисто логическа гледна точка изглеждат ненужни". 

"Но съм съвършено несъгласен това да става за сметка на създаване на хаос в изборния процес. Два дни преди изборите за пореден път да променим решението си и да натоварим СИК по този начин само ще увеличи този хаос и ще подложи на риск честното провеждане на изборите. Затова предлагам следната редакция: преброяване на контролните разписки по реда на този раздел се извършва в 100% от секциите в страната от ЦИК, по ред определен с допълнително нейно решение". 

Томов посочва, че процесът може да се проведе публично и "относително бързо", ако целта наистина е да се провери честността на изборния процес. 

"За организацията на тази работа би трябвало да бъдат привлечени специалисти - да го направим със стрийминг-сигнал, за да може целият процес да бъде напълно прозрачен, но и да не възложим тази задача на преуморени и неподготвени хора, които знаем, че допускат множество човешки грешки", казва той. 

След процедурен спор между представителите на ГЕРБ, ИТН и ИБГНИ, Йорданка Ганчева (ЦИК/ГЕРБ) се връща на идеята на Томов - за да я отхвърли. Ганчева смята, че проверката на гласуването трябва да е чрез "текущ, навременен контрол", което означава - всички разписки да се броят в СИК, в нощта на вота. 

Томов й напомня, че ако се установи драстично разминаване между машинния протокол и преброените разписки, обжалването на изборния резултат отново ще е "последващ, а не текущ контрол". 

Проверката в ЦИК "би била по-ефективна и честна, би била извършена от по-подготвени хора, би била извършена по начин, който да разсее или да потвърди обществените съмнения. Технологията, която предлагам, е по-подходяща 2 дни преди изборния ден с оглед проблемите в отчитането на резултатите", казва той. 

Тук думата взима Димитър Димитров (ЦИК/ГЕРБ), който атакува твърдението, че е възможно контролно преброяване от членовете на комисията в срок, по-кратък от един месец. 

"Централизирано броене изисква особена технология и много дълго време. Не можем да наемем зала Арена Армеец и да си броим до Коледа. Не може във вторник да обявим резултат и по Коледа да кажем дали той е верен. Това не е предвидено в никаква конституционна, законова или друга норма", казва той. 

Димитров отхвърля и идеята, че кутиите с разписките трябва да се изнасят от секциите, преди да се преброят ръчно. "Защо нямаме преброителни центрове в България? Защото всички секции са много малки. Първото нещо, което казват политиците, е, че няма никаква сигурност, ако се събират урните и кутиите на едно място, за да се броят". 

"Да, в някои страни броят. В Америка. На изборите през 2020 г. в щата Илиноис една от кандидатките за конгреса беше обявена за победител с един глас два дни преди Коледа. Ние не сме Америка", казва Димитров. 

Цветозар Томов репликира, че не е нужно да се имитира процеса по отчитане на хартиените бюлетини и напомня, че всяка разписка излиза с отпечатан баркод - т.е. отчитането на гласовете може да се автоматизира, за да не се бави легитимирането на резултата. 

В този момент се намесва Ерхан Чаушев (ЦИК/ДПС): "Той предлага, видиш ли, да пуснем една машинка, която има някаква си програмка, пак от "Сиела", респективно Смартматик, а аз да потвърдя всичкото, което видите ли, то вече предварително е програмирано", казва Чаушев.

Същият Ерхан Чаушев през март се караше по особено театрален начин и на колегите си, когато трябваше да се приеме видеонаблюдението на изборите за 45 Народно събрание. 

Единственият член на ЦИК, който открито подкрепя идеята на Томов, е председателят Камелия Нейкова. Гласовете обаче остават в малцинство - 3 от 15. 

Основното предложение за 100-процентовото броене на разписки в нощта на вота е гласувано с 12 от 15 гласа. Против са само Цветозар Томов, Любомир Георгиев (и двамата са членове на ЦИК от квотата на ДБ), и Росица Матева (ИБГНИ). 

"Гласувах против предложенията да се броят 100% от разписките от машините. Смятам, че този начин на проверка е абсолютно ненадежден. Това се установи от контролното преброяване на 1343 секции на 11 юли и единственото, което ще постигнем, е затруднение на СИК в изборния процес и още по-голямо недоверие в резултатите от гласуването с машините", предупреждава Матева след гласуването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония