Една от много: Олимпийска бегачка от Игрите в Париж загина след брутална атака от бивше гадже Снимка: © X

Светът на леката атлетика е разтърсен след новината за смъртта на олимпийската състезателка Ребека Чептегей. Бегачката от Уганда, която само преди няколко седмици участва в маратона на олимпиадата в Париж, почина, след като стана жертва на брутално нападение от бившето си гадже.

33-годишната Чептегей е била залята с бензин и подпалена от бившия си партньор Диксън Ндиема Марангач. Инцидентът се е случил в неделя в северозападната част на Кения, където атлетката е живяла и тренирала. Тя се е прибирала от църква с двете си дъщери.

Марангач я е причакал в собствения ѝ дом и изненадващо я е нападнал и запалил пред децата ѝ. Бегачката е получила сериозни наранявания, като повече от 75% от тялото ѝ е било изгорено. Тя е починала в интензивното отделение няколко дни по-късно следствие на травмите си.

Полицията в Кения е започнала разследване по случая. Властите твърдят, че заподозреният и неговата бивша приятелка от известно време са били в спор относно земи. Съобщава се, че лекоатлетката наскоро е купила земя в района на град Транс Нзоя, за да си построи къща и да бъде близо до тренировъчните центрове в района.

Чептегей се класира на 44-о място в маратона на Олимпийските игри в Париж през август, където представляваше родината си Уганда. Тя си спечели квота за най-голямото международно спортно състезание, след като завърши маратона в Абу Даби през 2022 г. с личен рекорд от 2 ч. и 22 минути. Тя е златен медалист от Световното по планинско бягане, а миналата година завърши 14-а в маратона на първенството в Унгария.

Олимпийският комитет на Уганда осъди жестокото нападение над лекоатлетката си като "страхлив и безсмислен акт", който е довел до загубата на един велик спортист.

Ребека Чептегей е само един от случаите за насилие срещу спортистки в Кения. През 2021 г. Агнес Тироп - изгряваща звезда в леката атлетика и двукратна бронзова медалистка от световни първенства, е намерена мъртва в дома си. Тя е била наръгана от съпруга си, който е обвинен за убийството, но не се признава за виновен. Делото по този случай все още е в ход.

Смъртта на 25-годишната Тироп шокира Кения и кара множество спортисти да създадат благотворителната фондация на нейно име, която да се бори с домашното насилие над жени.

Бруталните случаи обаче продължават. През 2022 г. друга кенийска спортистка - Дамарис Мутуа, беше удушена от приятеля си. Извършителят на престъплението все още се издирва от полицията.

Същата година друга успешна лекоатлетка - Луси Нджери, е отвлечена в столицата Найроби. Мъжете, които я залавят, твърдят, че са били наети от съпруга ѝ, за да я убият, но тя успява да ги разубеди.

Според национално проучване от същата година най-малко 34% от жените в африканската държава признават, че са били подложени на физическо насилие.

По-рано тази година хиляди кенийки излязоха по улиците в знак на протест срещу насилието, основано на пола. Това бяха най-мащабните демонстрации, провеждани някога в страната по този повод. Само през януари 2024 г. 14 жени са били убити в страната заради пола си.

Глобалната неправителствена организация "Амнести интърнешънъл" посочва, че в страната се извършва т.нар. фемицид - умишлено убийство на жени или момичета, подтиквано единствено заради пола им. Организацията твърди, че са регистрирани повече от 500 случая на фемицид в Кения между 2016 и 2023 г. Много от жертвите са били убити от свои партньори или близки хора.

Въпреки че в Кения има строги закони срещу насилието, основано на пола, повечето извършители остават ненаказани. Когато се стигне до съдебно преследване, то често се проточва с години в съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024