Едно бреме по-малко: ПП-ДБ предлагат трудовата книжка да стане електронна

„Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесе законопроект, с който предлага трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат електронни. Той бе внесен от Божидар Божанов и група народни представители като продължение на подетата от редовното коалиционно управление посока на ударна цифровизация на административните услуги.

Законопроектът предвижда да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата книжка. По този начин служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

За да бъдат защитени служителите, се предвижда работодателите им да не могат да виждат какви са били трудовите им възнаграждения на предишни работни места. В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид.

Законопроектът идва като продължение на поетия по-рано курс към подмяна на хартиените документи с дигитални. Той бе един от основните приоритети на развитие пред редовното правителство на Кирил Петков, в рамките на което за първи път бе обособено министерство на електронното управление. Ведомството бе оглавено именно от Божидар Божанов (ДБ), а дигитализацията на трудовата книжка бе сред основните задачи, които той си постави, но за които не му стигна времето.

За трансформацията на трудовата книжка се говори от повече от десетилетие. Бизнесът отдавна настоява, че в този си вид тя му носи ненужно тежко административно бреме – най-малкото заради „тоновете ненужни подписи“. От гледна точка на служителите, дигитализацията ще минимизира риска от загуба и унищожаване на хартиения документ, липса на печати и подписи.

Депутатите от ДБ предложиха подмяната ѝ с електронна още през декември, когато обаче на парламента му оставаха броени седмици живот и промените не можаха да минат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024