Еднодозовата ваксина на Janssen е с 66% ефикасност, но с по-добро действие срещу тежки форми на Covid Снимка: © Getty Images

Ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson (Janssen), която се прилага с една доза, е показала 66% ефикасност, както и 85% ефективност в предотвратяването на тежки симптоми на SARS-CoV-2.

Това обявиха в петък от американската холдингова компания, чието дъщерно дружество, базирано в Белгия – Janssen, разработва ваксината. Тя е провела клинични изпитания от фаза III сред повече от 44 хиляди пациенти в САЩ, Южна Африка и няколко страни от Южна Америка. Те са били представители на всички възрастови групи.

Заключението е, че ефикасността е различна във всеки регион. В САЩ дозата е показала 72% действие при предотвратяване на умерено и тежко заболяване (под умерено се взема предвид ниско ниво на кислород в кръвта или трудност при дишането). В Латинска Америка ефективността е паднала до 66 на сто, а най-слаба е в Южна Африка – 57%.

Това най-вероятно се дължи на новия вариант на SARS-CoV-2, който бе открит в страната и данните сочат, че е по-опасен от доминиращия щам и от британската мутация.

„Нито един пациент сред тези, които получиха ваксината и все пак се заразиха, не стигна до болница“, каза пред NBC д-р Матхай Мамен – глобалният ръководител на проучванията в Johnson & Johnson. „Това ме кара да вярвам, че тази ваксина ще спре пандемията. Гледам южноафриканския вариант и съм сигурен, че ще успеем да предпазим напълно хората, заразени с него, от попадане в болница".

При клиничните тестове не са били открити никакви сериозни странични ефекти или остри алергични реакции.

„Това, което показа проучването, беше супер висока ефикасност при предотвратяване на тежки симптоми, хоспитализация и смърт вследствие на Covid-19“, казва Грег Поланд от Минесота, който е следял клиничните тестове.

„Препаратът показа 85% ефективност при предотвратяване на тежки форми на заразата – тоест, попадане в болница или дори по-лош вариант“, казва Мамен пред CNN. Допълва, че в рамките на седмица компанията ще кандидатства за одобрение за спешна употреба от американския регулатор FDA.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

Европейската комисия също има сключен договор с Janssen. През октомври 2020 г. обаче кабинетът „Борисов 3“ е изпратил писмо до ЕК, с което я уведомява, че не желае да поръчва дози от векторната ваксина. Така страната ни става единствената, която отказва да подпише договор с американско-белгийското производство на Covid-препарати. Причината са финансови съображения.

По-късно управляващите преосмислят позицията си, но вече е твърде късно и правителството прокарва спешно решение за покупката на 2 млн. дози с посредничеството на Швеция – с около 1 млн. по-малко, отколкото ни се полагат по договора с ЕК.

Препаратът на Janssen е подобен на този на AstraZeneca, от който България ще получи най-много дози (4,5 млн.). Тя е векторна ваксина и няма общо с иРНК технологията на Pfizer/BioNTech и Moderna. Съдържа в себе си аденовирус, който пренася генетични инструкции в организма, за да предизвика имунен отговор.

Американският топ епидемиолог д-р Антъни Фаучи отбелязва, че предимствата на препарата на Janssen са свързани с това, че не е скъп, прилага се в една доза и се съхранява изключително лесно. Според него резултатите от тестовете на ваксината щяха да се определят като впечатляващи, ако Pfizer/BioNTech и Moderna не бяха показали около 95% ефикасност на своите кандидати. „Щяхме да си казваме – „Уау, 66% ефективност и дори повече при предотвратяването на тежки симптоми – това е наистина уникално“, казва той пред CNN.

Препаратът на Janssen може да се съхранява при хладилна температура - от 2 до 7 градуса по Целзий - в продължение на три месеца.

"Ваксината е в една доза, което означава, че когато разпространим 1 милиард препарати, те ще отидат за имунизирането на 1 милиард души", казва д-р Дан Бароук от Harvard Medical School, който участва в разработването на препарата.

В момента Janssen работи и по двудозова ваксина, която може да увеличи ефективността ѝ.

По-рано на 29 януари американската компания Novavax обяви, че ваксината ѝ срещу коронавирус е показала 89,3% ефикасност при тестовете от трета фаза, проведени във Великобритания с участието на повече от 15 хиляди пациенти (на възраст между 18 и 84 години). От тях 27% са били на 65+.

Освен това препаратът NanoFlu е демонстрирал почти същата ефективност срещу един от новите варианти на SARS-CoV-2, открит в Обединеното кралство (B.1.1.7).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024