Снимка: © Getty Images

Ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson (Janssen), която се прилага с една доза, е показала 66% ефикасност, както и 85% ефективност в предотвратяването на тежки симптоми на SARS-CoV-2.

Това обявиха в петък от американската холдингова компания, чието дъщерно дружество, базирано в Белгия – Janssen, разработва ваксината. Тя е провела клинични изпитания от фаза III сред повече от 44 хиляди пациенти в САЩ, Южна Африка и няколко страни от Южна Америка. Те са били представители на всички възрастови групи.

Заключението е, че ефикасността е различна във всеки регион. В САЩ дозата е показала 72% действие при предотвратяване на умерено и тежко заболяване (под умерено се взема предвид ниско ниво на кислород в кръвта или трудност при дишането). В Латинска Америка ефективността е паднала до 66 на сто, а най-слаба е в Южна Африка – 57%.

Това най-вероятно се дължи на новия вариант на SARS-CoV-2, който бе открит в страната и данните сочат, че е по-опасен от доминиращия щам и от британската мутация.

„Нито един пациент сред тези, които получиха ваксината и все пак се заразиха, не стигна до болница“, каза пред NBC д-р Матхай Мамен – глобалният ръководител на проучванията в Johnson & Johnson. „Това ме кара да вярвам, че тази ваксина ще спре пандемията. Гледам южноафриканския вариант и съм сигурен, че ще успеем да предпазим напълно хората, заразени с него, от попадане в болница".

При клиничните тестове не са били открити никакви сериозни странични ефекти или остри алергични реакции.

„Това, което показа проучването, беше супер висока ефикасност при предотвратяване на тежки симптоми, хоспитализация и смърт вследствие на Covid-19“, казва Грег Поланд от Минесота, който е следял клиничните тестове.

„Препаратът показа 85% ефективност при предотвратяване на тежки форми на заразата – тоест, попадане в болница или дори по-лош вариант“, казва Мамен пред CNN. Допълва, че в рамките на седмица компанията ще кандидатства за одобрение за спешна употреба от американския регулатор FDA.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

Европейската комисия също има сключен договор с Janssen. През октомври 2020 г. обаче кабинетът „Борисов 3“ е изпратил писмо до ЕК, с което я уведомява, че не желае да поръчва дози от векторната ваксина. Така страната ни става единствената, която отказва да подпише договор с американско-белгийското производство на Covid-препарати. Причината са финансови съображения.

По-късно управляващите преосмислят позицията си, но вече е твърде късно и правителството прокарва спешно решение за покупката на 2 млн. дози с посредничеството на Швеция – с около 1 млн. по-малко, отколкото ни се полагат по договора с ЕК.

Препаратът на Janssen е подобен на този на AstraZeneca, от който България ще получи най-много дози (4,5 млн.). Тя е векторна ваксина и няма общо с иРНК технологията на Pfizer/BioNTech и Moderna. Съдържа в себе си аденовирус, който пренася генетични инструкции в организма, за да предизвика имунен отговор. 

Американският топ епидемиолог д-р Антъни Фаучи отбелязва, че предимствата на препарата на Janssen са свързани с това, че не е скъп, прилага се в една доза и се съхранява изключително лесно. Според него резултатите от тестовете на ваксината щяха да се определят като впечатляващи, ако Pfizer/BioNTech и Moderna не бяха показали около 95% ефикасност на своите кандидати. „Щяхме да си казваме – „Уау, 66% ефективност и дори повече при предотвратяването на тежки симптоми – това е наистина уникално“, казва той пред CNN.

Препаратът на Janssen може да се съхранява при хладилна температура - от 2 до 7 градуса по Целзий - в продължение на три месеца.

"Ваксината е в една доза, което означава, че когато разпространим 1 милиард препарати, те ще отидат за имунизирането на 1 милиард души", казва д-р Дан Бароук от Harvard Medical School, който участва в разработването на препарата.

В момента Janssen работи и по двудозова ваксина, която може да увеличи ефективността ѝ.

По-рано на 29 януари американската компания Novavax обяви, че ваксината ѝ срещу коронавирус е показала 89,3% ефикасност при тестовете от трета фаза, проведени във Великобритания с участието на повече от 15 хиляди пациенти (на възраст между 18 и 84 години). От тях 27% са били на 65+. 

Освен това препаратът NanoFlu е демонстрирал почти същата ефективност срещу един от новите варианти на SARS-CoV-2, открит в Обединеното кралство (B.1.1.7).

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект