ЕИБ и ЕС създават помощен фонд от €400 млн. за Украйна – не всички държави го подкрепят Снимка: © Getty Images

Европейската инвестиционна банка, кредитното звено на Европейския съюз, представи нов фонд на стойност 400 млн. евро (447 млн. долара), който ще бъде използван за възстановяване на Украйна, преди да започне да действа дългосрочният план на блока за възстановяване.

Средствата ще се използват за финансирането на най-неотложните проекти за възстановяване, по-специално, на критичната инфраструктура.

Не всички държави членки одобряват финансовата инжекция. Според унгарския премиер Виктор Орбан тя няма да доведе до край на конфликта, а по-късно ще трябва да бъдат изразходвани още повече средства за възстановяване на Украйна.

16т от 27-те държави от ЕС заявиха, че ще се включат в доверителния фонд на ЕИБ за Украйна, който ще предоставя безвъзмездни средства и заеми, както и гаранции на украински банки и предприятия. Франция и Италия са начело с вноски от по 100 млн. евро във фонда.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, не бе сред поддръжниците на фонда на ЕИБ. Дипломат от Берлин заяви, че страната му предпочита разходите да се правят чрез централния бюджет на ЕС, в който участват всички държави членки.

„Като ЕС ние финансираме устойчивостта на Украйна", заяви заместник-председателят на ЕИБ Тереза Червинска. „Предоставяме финансиране за изграждане на устойчивост на обществото и икономиката.“

Червинска, която се кандидатира за следващ ръководител на ЕИБ, заяви, че през миналата година банката е отпуснала 1,7 млрд. евро в Украйна, включително за училища, болници, социални жилища и детски градини, както и за градски транспорт.

Тя добави, че банката ще допълни новия фонд с допълнителни 100 млн. евро за техническа помощ, за да помогне на Украйна да използва парите ефективно – нещо, с което по-развитите и богати държави от ЕС се борят в мирно време.

ЕС подкрепя бюджета на Украйна с 18 млрд. евро тази година и обеща 50 млрд. евро през 2024-27 г., за да помогне за възстановяването на страната от войната, която Русия започна през февруари 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След атаките над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападетелите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024