ЕК: Не може да се има вяра в "разследванията" на Русия за Кримския мост

ЕК смята за недостоверни всички опити на Русия да въвлече България в казуса с взрива на Кримския мост. Това стана ясно от позицията на говорителя на комисията Петер Стано на брифинг в понеделник.

На въпрос на журналиста Момчил Инджов по повод замесването на България в казуса, той каза:

"Толкова много неща излизат от Москва и от т.нар. официални източници, които просто не заслужават никакъв коментар. Нека да напомня: Крим е Украйна. Керченският (Кримски) мост е незаконна структура, която е построена като връзка между украинска и руска територия без никакво разрешение от легитимните украински власти. Няма никакъв начин да видим или да разберем какво се е случило в събота, 8 октомври, на моста - какво е довело до взрива, какви са причините. Но знаем каква е достоверността на всички твърдения от т.нар. "разследвания", които се правят в Русия. Не бих дал дори минимален кредит на доверие в това, което те твърдят", каза Петер Стано, външнополитически говорител на ЕК.

Комисията осъжда бруталните атаки на Русия срещу Украйна, извършени в сутрешните часове на 10 октомври, при които загинаха най-малко 10 души и бяха поразени множество цивилни цели.

"Тези атаки са варварски и страхливи. Те показват само, че Русия залага на тактика с безразборно бомбардиране на цивилни хора. Това противоречи на международното хуманитарно право и представлява военно престъпление", каза Стано.

ЕС ще продължава да стои зад Украйна и да я подпомага както политически, икономически и дипломатически, така и с предоставяне на военна подкрепа, каза той.

Стано нарече "фалшиви обвинения" твърденията на режима в Беларус, че Украйна готвела атака срещу територията на страната, която активно сътрудничи на руската армия в последните месеци.

"Това са напълно неоснователни, нелепи обвинения. Те са дълбоко неприемливи. Украйна е жертвата, а не агресорът. Напомняме на беларуския режим, че Украйна се намира под брутална незаконна атака в нарушение на хартата на ООН. Призоваваме го да се въздържа от каквото и да е въвличане на Беларус в тези действия и незабавно да спре да допуска територията на Беларус да се използва като площадка за подобни удари с ракети и дронове", каза той.

За ЕК действията на Москва и Минск от 10 октомври са пример за допълнително ескалиране на войната, което вече засяга и страните от региона.


Кримският мост: Борисов не вярва в "българска следа", БСП иска отговор от Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024