Кримският мост: Борисов не вярва в "българска следа", БСП иска отговор от Радев Снимка: © Getty Images

Руският ход със замесването на България в разследването за взрива на Кримския мост провокира първи реакции от страна на политическите партии в страната.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли вариант, при който България може да е имала нещо общо с предполагаемия терористичен акт и допусна, че Кремъл се опитва "да извхърли колкото може повече напрежението навън".

"На мястото на руските служби ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът - той може да е тръгнал отвсякъде - а къде е натоварен и какъв е взривът, каква е причината. Това е важното в случая", каза той пред журналисти в понеделник.

Борисов коментира, че няма начин взривът да е поставен в България - каквато версия лансира руската "Комсомолская правда".

"Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривът не е натоварен тука, защото не може да мине границата. Ще се самовзриви някъде", каза той.

"Аз имам лош привкус от тази дума, защото при атентата на папата се говореше за българска следа, след това лично папата е казвал, че не е вярно. Всеки се опитва да изхвърли колкото може повече напрежението навън, по-скоро така си го обяснявам", коментира още Борисов.

В понеделник сутрин реакция дойде и от страна на Изпълнителното бюро на БСП, което обаче нито се разграничава от руските версии на разследването, нито заема по-различна позиция от досегашната си, че "не бива да се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта".

От БСП обаче предизвикват президента Румен Радев "да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост".

Социалистите искат да се възложи спешно разследване на българските служби за случая с камиона, "тръгнал от Бургас".

Политологът Огнян Минчев отговаря задочно на БСП, като напомня, че за Кремъл България е "вражеска държава" само по силата на своето членство в ЕС и НАТО.

"Затова всякакви самоунижения - поклони, "неутрализъм" и въздържане от политически действия в полза на националния български интерес, мотивирани от сервилност спрямо Москва са - първо, излишни - и, второ - системно ощетяващи интересите и международната позиция на България", коментира той.

"Днес ще имаме хибридка за България и Кримския мост, утре - за нещо друго. България е направила своя избор за система на национална сигурност и за общност на своята национална принадлежност. Остатъците на унизителен комунистически лоялизъм към Москва на всяка цена са системно ощетяващи българския национален интерес - да го подчертаем", напомня Минчев.


Москва забърка и България в разследването за взрива на Кримския мостАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести

Директиви на правителството "изтекоха" в интернет

11:57 - 02.12.2022