Кримският мост: Борисов не вярва в "българска следа", БСП иска отговор от Радев Снимка: © Getty Images

Руският ход със замесването на България в разследването за взрива на Кримския мост провокира първи реакции от страна на политическите партии в страната.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли вариант, при който България може да е имала нещо общо с предполагаемия терористичен акт и допусна, че Кремъл се опитва "да извхърли колкото може повече напрежението навън".

"На мястото на руските служби ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът - той може да е тръгнал отвсякъде - а къде е натоварен и какъв е взривът, каква е причината. Това е важното в случая", каза той пред журналисти в понеделник.

Борисов коментира, че няма начин взривът да е поставен в България - каквато версия лансира руската "Комсомолская правда".

"Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривът не е натоварен тука, защото не може да мине границата. Ще се самовзриви някъде", каза той.

"Аз имам лош привкус от тази дума, защото при атентата на папата се говореше за българска следа, след това лично папата е казвал, че не е вярно. Всеки се опитва да изхвърли колкото може повече напрежението навън, по-скоро така си го обяснявам", коментира още Борисов.

В понеделник сутрин реакция дойде и от страна на Изпълнителното бюро на БСП, което обаче нито се разграничава от руските версии на разследването, нито заема по-различна позиция от досегашната си, че "не бива да се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта".

От БСП обаче предизвикват президента Румен Радев "да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост".

Социалистите искат да се възложи спешно разследване на българските служби за случая с камиона, "тръгнал от Бургас".

Политологът Огнян Минчев отговаря задочно на БСП, като напомня, че за Кремъл България е "вражеска държава" само по силата на своето членство в ЕС и НАТО.

"Затова всякакви самоунижения - поклони, "неутрализъм" и въздържане от политически действия в полза на националния български интерес, мотивирани от сервилност спрямо Москва са - първо, излишни - и, второ - системно ощетяващи интересите и международната позиция на България", коментира той.

"Днес ще имаме хибридка за България и Кримския мост, утре - за нещо друго. България е направила своя избор за система на национална сигурност и за общност на своята национална принадлежност. Остатъците на унизителен комунистически лоялизъм към Москва на всяка цена са системно ощетяващи българския национален интерес - да го подчертаем", напомня Минчев.


Москва забърка и България в разследването за взрива на Кримския мостАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024