"Комсомолская правда" лансира версия, че камионът може да е зареден с взрив в България

Руският пропутински вестник "Комсомолская правда" лансира версия за предполагаемо "участие на чуждестранни спецслужби" във взрива на Кримския мост заради началната точка България в маршрута на камиона, от който се предполага, че тръгва експлозията на 8 октомври.

Медията разпространи неофициална информация от разследването, според която "в операцията са задействани две тежкотоварни машини".

Товарът в тях е представлявал 22 палета с рулони от фолио, поръчани от украински гражданин. Стоката е тръгнала от България към Грузия първо по море - пристигнала е в грузинското пристанище Поти. Оттам тя е натоварен на влекач с чуждестранни регистрационни номера.

От Поти камионът тръгва към Армения, където е проверен от митничарите по правилата на Митническия съюз (руската система за "свободна" търговия с няколко държави от бившия СССР и други страни).

"Твърди се, че това е бил типичен, не провокиращ подозрения маршрут за международни превози, които влизат в Русия", пише изданието. Оттам камионът е преминал на руска територия отново през Грузия - по-точно ГКПП "Верхний Ларс" - пункта, през който хиляди руснаци избягаха заради мобилизацията.

Последната точка по маршрута е бил град Армавир в Краснодарския край. Оттам товарът е прехвърлен на друг влекач, който е заминал към Крим.

"Комсомолская правда" започва да развива собствена версия - без по-конкретни доказателства от информацията за маршрута - че "съдейки по всичко, взривът някак е бил поставен в рулоните с фолио. И то така, че не се е виждал на рентгена. И това е направено в България. А това означава, че в организацията на този терористичен акт освен Украйна може да са участвали и чуждестранни спецслужби".

В неделя директорът на руското следствие Александър Бастрикин въвлече няколко държави - сред които България - в казуса с разследването на взривения Кримски мост.

Той твърдеше, че в предполагаемия заговор са участвали спецслужбите на Украйна и граждани на Русия и чуждестранни държави, "които са помагали в подготовката на този терористичен акт".

До момента не са дадени каквито и да било достоверни доказателства в тази посока. Не е ясно и как товарът е минал през гранични проверки в четири държави - включително Русия - без никой да засече предполагаемите експлозиви.

Няма и реакция от страна на българските власти след твърденията на Москва от неделя вечер.

Москва забърка и България в разследването за взрива на Кримския мост



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024