ЕК одобри мегасделката на Microsoft за Activision Blizzard и обърка още повече „играта“ Снимка: © Getty Images

Регулаторите на Европейския съюз одобриха придобиването на Microsoft на компанията за видеоигри Activision Blizzard на стойност 69 млрд. долара. След като американските и британските им колеги отхвърлиха мегасдалката поради опасения за конкуренцията, европейските антитръстови регулатори излязоха със становище, че предложените от гиганта корективни мерки в областта на игрите в облак са предотвратили възникналите опасения.

В Брюксел явно са удовлетворени от отстъпките на Microsoft по сделката, а именно от обещанията да гарантира, че най-добрите заглавия като Call of Duty и World of Warcraft ще бъдат достъпни за конкурентни платформи за видеоигри като тези на Sony и Nintendo.

Зелената светлина на Европа е огромна победа за Microsoft, но в абсолютен разрез със заключението на британския Орган за защита на конкуренцията и пазарите от миналия месец – че Microsoft може да се окаже доминиращ в зараждащия се бизнес на облачните игри и че никакво друго решение освен продажбата на големи части от Activision не би било приемливо.

CMA заяви, че за Microsoft би било търговски изгодно да направи ключовите игри на Activision, като Call of Duty, ексклузивни за собствените си платформи за игри в облак. Въпреки това CMA заяви, че придобиването няма да намали конкуренцията на пазара на конзоли.

Някои анализатори определят решението на Брюксел като поразителна проява на снизходителност от страна на известния с иначе твърдата си политика регулатор. Европейският съюз е сред най-агресивните в контрола върху големите технологии, като е наложил милиардни глоби на компании като Google и ги е принуждавал да променят бизнес практиките си.

Регулаторните органи на водещи пазари започнаха да проучват дали придобиването на Activision от Microsoft може да наруши конкуренцията на пазара на конзолни и облачни игри. Една от областите, които регулаторите поставиха под въпрос, е дали Microsoft може да вземе игрите на Activision и да ги запази изключително за собствените платформи на американския гигант.

Преди решението на ЕС Microsoft се опита да разсее опасенията на Комисията относно превръщането на игрите на Activision в ексклузивни. Президентът на софтуерната компания Брад Смит се срещна с представители на ЕС през февруари, след което технологичният гигант заяви, че ще предостави компютърни игри за Xbox на облачната услуга за игри на Nvidia. Според съобщенията производителят на чипове е изразил несъгласие с придобиването на поглъщането.

Microsoft също така подписа 10-годишно споразумение с Nintendo за пускане на играта Call of Duty на платформите на японския гигант, ако сделката с Activison бъде приключена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024