ЕК одобри първото плащане от 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяне Снимка: © Screenshot

Първото плащане за България по Плана за възстановяване и устойчивост е одобрено и е на стойност от 1,37 млрд. евро. Това съобщиха както от Европейската комисия, така и вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

Според Пеканов Комисията е предвижила оценката за одобрение на страната изключително бързо за разлика от някои страни, на които е отнело повече време да получат нужното одобрение.

След решението на ЕК сега се очаква и оценката на Икономическия и финансов комитет, който трябва да потвърди окончателно плащането в рамките на месец. След получена позитивна оценка от страна на комитета България ще може да получи средствата по Плана.

Вицепремиерът по европейските средства определи одобрението като "ключово", но посочи, че следващото плащане ще бъде най-трудното за изпълнение, тъй като то изисква множество законодателни промени. Пеканов каза, че всички заложени закони освен един вече са входирани в Народното събрание и сега отговорността е върху депутатите да ги обсъдят и приемат.

В края на август страната представи пред изпълнителния орган на ЕС искането си за плащане въз основа на 22 етапа и цели. Те обхващат редица реформи в областта на образованието, околната среда, транспорта, правосъдието, здравеопазването и множество други сектори. Следващите искания за плащания от България ще бъдат оценени от Комисията въз основа на това как страна изпълнява заложените от нея етапи и цели.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024