Яйца и скандирания "българи-фашисти" на протест в Охрид срещу откриването на български център Снимка: © Twitter

Няколкостотин души излязоха на протест в Охрид, Северна Македония, за да изразят възмущението си от откриването на културен клуб, кръстен на българския цар Борис III, съобщава специализираното издание "Balkan Insight".

Протестиращите скандираха "българи-фашисти" и "убийци" по адрес на членовете на клуба, които присъстваха на откриването. Те също така изпълняваха националния химн на Северна Македония и носеха плакати с надписи: "Никакви преговори с фашисти" и "Фашизмът трябва да падне".

Протестът беше организиран от малката партия "Левица", но подкрепен и от основната опозиционна сила - ВМРО-ДМНЕ.

По време на демонстрацията се стигна и до сблъсъци с полицията, която охраняваше входа на клуба. Някои от протестиращите хвърляха яйца по сградата Ситуацията е станала напрегната, след като присъстващите на откриването са издигнали от балкона голямо знаме с лика цар Борис, което протестиращите възприеха като допълнителна провокация.

Борис III е български владетел, който през Втората световна война води България в състава на нацисткия съюз на Оста и окупира голяма част от днешна Северна Македония.

Откриването на клуба се състоя на фона на продължаващия спор между Скопие и София във връзка с историята и идентичността на северномакедонската страна. България настоява, че македонската идентичност и език имат български произход. Наред с другото тя иска от Скопие да промени учебниците, в които тригодишната окупация през Втората световна война се нарича "окупация".

България блокира присъединяването на Северна Македония към ЕС заради спора в продължение на почти три години и едва това лято се съгласи условно да вдигне ветото след приетот и гласуваното в Народното събрание френско предложение за разрешаване на спора и прекратяване на блокадата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024