EK откри нарушение в схемата за 25 ст. компенсация за горивата в България Снимка: © Getty Images

Схемата за компенсиране с 25 стотинки на литър бензин и дизел, която съществуваше през втората половина на 2022 г. в България, се оказа повод за наказателна процедура на ЕК срещу страната.

Причината е, че облекчението важеше само за собствениците на автомобили или мотори, регистрирани в България. ЕК отбелязва, че това е дискриминация спрямо останалите граждани на ЕС, пътуващи през държавата, и нарушава основния принцип на съюза за свободно движение на хора и стоки.

"Осигуряването на правилното действие на единния пазар е от особено значение и основно средство за преодоляване на разрушителните икономически ефекти от руското нахлуване в Украйна. Едностранното действие на национално равнище и въвеждането на дискриминационно отношение не е решение", се казва в позицията на ЕК.

Процедурата предвижда България да даде своя отговор на ЕК до два месеца.

Мярката за компенсиране с 25 стотинки, така или иначе, вече не съществува. Тя влезе в сила в началото на юли и приключи на 31 декември 2022.

Към онзи момент бензинът А95 струваше 3,41 лв., дизелът - 3,55 лв., а пропан-бутанът - 1,55.

В момента средните цени (според Fuelo) на бензина са 2,61 лв. (-0,80 лв.), на дизела 2,95 лв. (-0,60 лв), а пропан-бутанът 1,18 лв. (-0,37 лв.). При бензина и автогаза спадът е 23%, а при дизела - около 17%.

Междувременно, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" блокираха друго решение, свързано с високите цени на битовите потребители - този път на природен газ.

Хората, които се отопляват на газ, плащат внушителни сметки през последната година, след като цените на горивото се увеличиха главоломно заради войната в Украйна.

За разлика от потребителите на електроенергия и топлоенергия на регулирания пазар - домакинствата на газ нямат компенсации през целия период. Оказва се, че няма и да имат, след като депутатите с мнозинство отказаха да разглеждат предложение на "Продължаваме промяната" за облекчаване на сметките в най-натоварения сезон с пари от свръхпечалбата от износа на ток.

От ПП посочват, че мярката е в синхрон с европейските решения за помощ на потребителите. От ГЕРБ обаче изненадващо гласуваха за изключването на предложението в дневния ред на парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024