ЕК препоръча Босна и Херцеговина за членство в ЕС, но постави условия Снимка: © Getty Images

Европейската комисия препоръча Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Тя обаче ще трябва първо да "укрепи демокрацията" си и осъществи редица реформи в областта на правовата държава и борбата с корупцията.

"Вятърът на промяната отново духа в Европа и ние трябва да уловим тази инерция. Западните Балкани принадлежат към нашето семейство и трябва да го заявим много, много ясно", заяви в речта си председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В годишния си доклад за разширяването на ЕС Комисията посочва, че Босна трябва да укрепи демокрацията, функционалността на държавните институции и върховенството на закона, да се справи с корупцията и организираната престъпност, да гарантира свободата на медиите и управлението на миграцията.

Търпението на някои страни от Западните Балкани в чакалнята на ЕС вече се изчерпва, а критиците на бавния темп на по-нататъшното разширяване на блока твърдят, че той оставя пространство за Русия и Китай да разширят влиянието си в региона.

Фон дер Лайен заяви, че противниците на ЕС гледат на Балканите като на "геополитическа шахматна дъска", която се опитва да "вбие клин между региона и останалата част на Европа".

ЕК каза, че пет други държави от Западните Балкани - Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - и Турция, които имат статут на кандидати, трябва да постигнат по-голям напредък в ключови реформи, включително в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Европейската институция призова Сърбия, която играе политически между Москва и Брюксел, "приоритетно да подобри" приспособяването си към външната политика на блока. Белград, която е кандидат-член за ЕС, все още не е наложила санкции срещу Русия. Комисията също така препоръча да се даде възможност за либерализиране на визовия режим на Косово - единствената европейска държава, която се нуждае от визи, за да пътува до западните страни.

Висшият дипломат на ЕС за външната политика Жозеп Борел коментира препоръката за кандидат-членство на Босна, като заяви, че руската инвазия в Украйна е подчертала важността на разширяването на Съюза и неговото геополитическо значение.

"То е дългосрочна инвестиция в мира, просперитета и стабилността на нашия континент", допълва той.

Този ход е важен етап за Босна и Херцеговина, която подаде молба за членство в ЕС още през 2016 г. Той идва на фона на подновения стремеж към разширяването на ЕС. През юни лидерите на блока предоставиха на Украйна и Молдова статут на кандидати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговори за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024