ЕК проверява дали сделката на "Булгаргаз" с BOTAS не нарушава конкуренцията в ЕС Снимка: © Булевард България

Европейската комисия разследва сделката между българския газов оператор "Булгаргаз" и турската компания BOTAS, която служебният кабинет на Гълъб Донев сключи за 13-годишен срок.

Съмненията са, че договорът може да нарушава правилата на ЕС за защита на конкуренцията, твърди сайтът ICIS, който цитира документ, изпратен до "Булгаргаз".

В петък това беше потвърдено и от председателя на Комисията по енергетика в 49 НС Делян Добрев (ГЕРБ).

Писмото от Главната дирекция на ЕК по конкуренцията изисква от българската компания да изпрати пълен списък с документи, включително информация за споразуменията за доставка и резервирания капацитет на турско-българската граница.

"Булгаргаз" трябва да предостави и данни за договорите, които вече са сключени или са в период на преговори, при които дружеството може да действа като ексклузивен агент или дистрибутор при доставката на газ в България или в друга страна от ЕС.

"ЕК е изпратила запитвания до Булгартрансгаз и Булгаргаз, доколкото знам, и се опитва да разбере дали този договор не нарушава конкуренцията в ЕС. Просто казано - дали ние с този договор не сме блокирали една от входните точка на газопреносната система на България и не спираме други търговци да внасят газ през нея", каза Делян Добрев пред bTV.

На въпрос защо досега българските власти не са коментирали проверката, Делян Добрев обяви, че договорът бил "специфична тема, която няма отношение към ежедневието на българския гражданин". Цената на договора, който ще продължи до 2035 г., обаче е близо 4 млрд. лв., които "Булгаргаз" се задължава да плаща на турската страна.

Разследването започва на фона на съмненията, че "Булгаргаз" може да е единствената компания в ЕС с достъп до природен газ през турската инфраструктура и потенциално да действа като посредник за газа от Турция до региона.

Още при обявяването на споразумението Европейската федерация на търговците на енергия изрази притеснения за потенциално нарушение на конкурентните правила.Кабинетът на Николай Денков също обяви, че ще проверява газовата сделка заради стойността ѝ и липсата на публичност около детайлите по изпълнението ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024