Снимка: © Getty Images

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксини от AstraZeneca след изтичането му през второто тримесечие. Новината обяви еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от Reuters.

ЕК не е подновила поръчката на препарати от AZ/Oxford след юни 2021 г., но все пак Бретон казва, че вратата не е „напълно затворена“ за британско-шведската фармацевтична компания.

AstraZeneca достави само около 30 млн. дози в страните от ЕС на фона на планираните 120 млн. за първото тримесечие на годината. В договора с ЕК е записана доставка на общо 300 млн. дози, с опция за допълнителни 100 млн. През второто тримесечие – април-юни – AZ обявиха, че ще доставят до 70 млн. дози при задължение от 180 млн. Това означава, че ще изпълнят три пъти по-малко от обещаното по поръчката.

Поради тази причина Европейската комисия официално подаде съдебен иск срещу компанията в края на април заради неизпълнения на договора в 27-те страни членки. Много държави разчитаха на масова имунизация на населението с този препарат, включително и България, която поръча общо 4,5 млн. дози.

Случаите на тромбоза при ваксинирани са още един пример за проблемите, свързани с AZ, като Тиери Бретон заяви, че в бъдеще ще има по-големи доставки на иРНК ваксини. ЕК вече договори още до 1,8 млрд. ваксини от Pfizer/BioNTech.

Според председателя на Здравната комисия в 45-ото Народно събрание д-р Александър Симидчиев („Демократична България“) – договорът на ЕК с AstraZeneca няма общо с нейното разрешение за употреба. „Докато ЕМА счита, че съотношението полза към риск е благоприятно, няма притеснения. Договорите касаят доставката на препарати, а не медицинските им аспекти“, каза той в „120 минути“ по bTV.

На въпрос дали има поводи за притеснение сред имунизираните с AZ/Oxford, Симидчиев отговори, че „ако имаше такъв повод, ваксината щеше да е с оттеглено разрешение за употреба“.

В България AstraZeneca не се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от препарата, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина (не по-рано от 10 седмици след първата инжекция).

Имунизираните с първа доза AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да си поставят препарат на Pfizer/BioNTech, но не по-рано от 84 дни след първата доза. Тогава имунизацията се счита за завършена.


Пет нови решения за ваксините у нас: Позволено е смесването на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC