ЕК проверява сделката за Yettel - има съмнения, че арабският купувач е взимал държавна помощ Снимка: © Getty Images

За първи Европейската комисия се готви да започне проверка дали чуждестранни инвеститори са използвани държавни субсидии при покупката на активи в ЕС. А това е забранено според правилата на съюза.

Инвестицията, която ще подлежи на разследване, засяга пряко България. Става дума за сделка на Emirates Telecommunications Group Company (e&) - компания, в която 60% от акциите се контролират от правителството на Обединените арабски емирства.

Миналата година стана ясно, че дружеството ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на чешката PPF Telecom Group ("PPF Telecom") в България, Унгария и Сърбия, където оперира под бранда Yettel, както и в Словакия, и вече получи одобрението на регулаторите в отделните държави.

От 2018 г. насам мобилният оператор (под предишния си бранд Telenor) е собственост на чешкия фонд PPF на покойния Петр Келнер. Фондът ще остане, но в позиция на миноритарен акционер.

От Европейската комисия обаче са притеснени, че компанията купувач е използвала държавна помощ, за да осъществи сделката, оценявана за 2,15 млрд. евро, пише Financial Times.

Ще се проверява и дали благодарение на субсидията от държавата купувачът не получил предимства пред други участници на пазара и по този начин да е нарушил конкуренцията между тях.

"За да започне такава проверка, комисията трябва да има достатъчно индикации, че субсидиите са нарушили равновесието на пазара," пише изданието, като се позовава на свои източници, запознати с предстоящите действие на ЕК.

Очакванията са компанията e&, позната преди като Etisalat, да опита да оспори твърденията на комисията и да обяви, че е не действала в разрез на конкуренцията на пазара, казват двама от запознатите с предстоящата проверка.

В България e& получи разрешение през февруари да придобие контролен дял от 50% + 1 акция от собствеността на Yettel.

Междувременно се появи информация, че дубайското дружество обмисля да придобие европейския телекомуникационен оператор United Group, собственикът на българския мобилен оператор Vivacom и на медийната група около "Нова".

От компанията вече коментираха преди около месец, че "на този етап" не участват в търга за United Group, но подобна сделка би била съпътствана от доста трудности именно заради присъствието на PPF в региона.

Financial Times припомня, че досега чуждестранните инвеститори, които са купували активи в страни от ЕС, не са били обект на подобни проверки.

Промяна в законодателството на общността миналата година обаче има за цел големи държави извън ЕК и държавни компании да не могат да се облагодетелстват допълнителни при сделки в рамките на ЕС.

"Законодателната промяна, която предвижда проверка дали чужди компании са ползвали субсидии, досега не е прилагана извън рамките на ЕС," казва правният експерт Алек Бърнсайт от Брюксел пред Financial Times.

Досега използването на държавна помощ е било обект на само на проверки на китайски компании, които участват в обществените поръчки.

Миналия месец две китайски дружества са се оттеглили от търг за доставка на соларен парк в Румъния, след като в Брюксел срещу тях започна разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024