ЕК за България: "Известен напредък", но ВСС още е зависим и няма присъди за корупция Снимка: © Getty

Нереформиран Висш съдебен съвет и инспекторат към него, което не гарантира защита от политическо влияние в двата органа на съдебната власт, но и отчетен напредък заради въвеждането на нов механизъм за контрол и разследване на главния прокурор. "Известен напредък" има и в частта "борба с корупцията". Това са част от изводите на Европейската комисия за България в обявения нов доклад за върховенството на правото в страните членки на ЕС. Документът, чрез който ежегодно от 2020 г. насам вече се изследва развитието в тази сфера на всички 27 държави в съюза, беше публикуван днес.

За България и Румъния новият механизъм замести наложеният при присъединяването към ЕС през 2007 г. специален мониторинг в областта на вътрешните работи, върховенството на закона и борбата с корупцията. Той беше замразен, но ЕК все още не е взела официално решение да бъде и формално прекратен. В новия обобщен доклад се казва, че това решение предстои. Бившата министърка на правосъдието в кабинета на Кирил Петков отчете тази заявка като "добра новина" в една от първите реакции след обявяването на документа.

Новият вид мониторинг, който важи за всички, изследва развитието на държавите в 4 сфери - правосъдие, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм, институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.

В частта за България има шест препоръки:

  • Да се предприемат стъпки за изменение на законодателството, което да гарантира избягването на дългосрочното командироване на съдии на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.
  • Да бъдат придвижени законодателни промени, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и в частност насочени към избягване на риска от политическо влияние чрез включването на съдебни органи в подбора на негови членове.
  • Да се засилят усилията за привеждане на състава на Висшия съдебен съвет в съответствие с европейските стандарти за съветите на съдебната власт.
  • Да се гарантира по-голяма ефективност на разследванията и стабилни резултати в наказателното преследване и постановяването на окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи, включително чрез институционални реформи в т.нар. антикорупционна комисия.
  • Подобряване на интегритета на заемащите висши държавни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти, по-специално чрез гарантиране на ясни стандарти за почтеност на управлението, както и подходящ механизъм за санкциониране.
  • Да се продължи работата за подобряване на прозрачността по отношение на държавната реклама в медиите.

ЕК констатира "известен напредък" по отношение на мерките за превенция на корупцията, насочени към подобряване на интегритета на определени сектори на публичната администрация, включително полицията и съдебната система. Но отчита и липсата на напредък по отношение на подобряването на ефективността на разследването, както и на постигането на оконателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

В доклада се споменава отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, но без коментар по същество. Припомня се още, че София пое ангажимент в рамките на договарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е поела ангажименти за законодателни промени - и по отношение на фитурата на главния прокурор, и по отношение на антикорупционното законодателство. Първите промени са приети, а вторите - в ход - като предстои приемане на нов антикорупционен закон на второ четене. По-рано в сряда парламентът удължи със седмица срокът за предложения преди окончателното гласуване, но заявката на парламентарното мнозинство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е законът да е факт до края на юли.

Препоръката за реформа на съдебния съвет и конкретно за това, че решенията, свързани със съдиите, не се вземат от мнозинство от съдии, оттово е акцент - както беше и миналата година. Промени в структурата на ВСС е една от заявките на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за промени в конституцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024