От Европейската комисия подкрепиха протестите в България, доколкото те преминават без провокации.

"Ние подкрепяме правото на мирен протест“, каза говорителят на ЕК Кристиан Виганд, цитиран от БНР. "Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна".

Изявлението идва в отговор на въпрос относно  Американското посолство подкрепи протестите: "Никой не е над закона" за събитията у нас. Дипломатическата мисия съобщи вчера, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност.

„Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България", се казва в посланието.

Ерик Мамер, който ръководи прессекретариата на Европейската комисия, обаче направи уточнение, че позицията на ЕК няма нищо общо с изявления на други страни.

"Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона, и няма какво да добавим на този етап“, каза той.

Вчера той ЕК: Очите ни за случващото се в България "не са широко затворени" , че "Европа няма право да гледа случващото се в страната ни с широко затворени очи". Отговорът на Мамер бе: "Както знаете, имаме задействан процес, този на Механизма за сътрудничество и проверка. Това е нашият инструмент, чрез който следим ситуацията с върховенството на закона, по-специално в България. Нищо не се е променило в тази насока. Така че в действителност очите ни не са широко затворени"


Прочетете още:

Иван Гешев видя в позицията на Американското посолство подкрепа за прокуратурата

ЕК: Очите ни за случващото се в България "не са широко затворени"

Прочети