Иван Гешев видя в позицията на Американското посолство подкрепа за прокуратурата Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Главният прокурор Иван Гешев видя в Американското посолство подкрепи протестите: "Никой не е над закона" в България подкрепа за действията на държавното обвинение и отправи благодарности.

От Американското посолство публикуваха изявление снощи, с което обаче подкрепиха протестите у нас в последните няколко дни, насочени срещу искането на оставки за правителството на Бойко Борисов и за обвинител номер едно.

„Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България", се казва в посланието.

"Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата“, бе отговорът на Гешев, публикуван във вторник в профила му в Twitter.

„Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", написа главният прокурор, без да дава допълнителна информация относно следващите си действия.

Иван Гешев възложи на прокуратурата да влезе в президентството и да осъществи акция срещу съветниците на Румен Радев – Илия Милушев и Пламен Узунов. Този ход накара президента да излезе пред сградата и да призове хората да протестират срещу „мафията“. Поиска и оставката на Борисов и главния прокурор. Вече пети ден в центъра на София и в много други градове в страната се провеждат демонстрации.

Управляващите от ГЕРБ също представиха свой отделен прочит на събитията. Според тях думите „никой не е над закона“ се свързват с президента Радев.

„САЩ каза: „Никой не е над закона, дори Радев!“, написа депутатът от партията Десислава Атанасова във „Фейсбук“.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов бе на същото мнение: „Точно така, никой не е над закона! Дори съветниците на президента, които са правили „разни неща“ със секретни документи или различни sms-и. Дори и Радев, който си позволи да разделя народа ни и да откаже да съдейства на разследващите“.


Пети ден протести: Организаторите призовават за национална стачка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024