Пети ден протести: Организаторите призовават за национална стачка

Започна петият пореден ден на протести в страната – демонстрантите продължават да се множат и да искат оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

И днешното събитие е организирано в социалните мрежи от тримата интелектуалци и критици на властта, известни като “Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Те призовават за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията, а освен това искат протестните действия да бъдат трансформирани в национална стачка.

В чл. 16, ал. 7 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове пише, че не се допуска стачка с която се предявяват политически искания.

Организаторите ще събират предложения по имейл от граждани в различни точки на страната относно кой какво събитие може да инициира. "Те ще са във формат: "Аз мога да направя това", обявиха от "Отровното трио".

В 18:00 ч. днес „Демократична България“ организира и отделен протест пред сградата на МВР в столицата, където гражданите настояват за оставката на вътрешния министър Младен Маринов. В уречения час се събраха около 200 души. Присъстват и други членове на организатора на протеста, както и лидерът на партия "Ден" Найден Зеленогорски. Мая Манолова бе забелязана на протеста пред президентството.

На ул. "Шести септември" нямаше възгласи и викове. Хората стояха мълчаливо пред сградата на Министерството на вътрешните работи, съобщи БНР. Полицейското присъствие не бе засилено. Около 19:30 ч. демонстрантите се насочиха към президентството и се сляха с големия протест.

От партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов призоваха Маринов да се оттегли от поста си заради полицейското насилие над млади хора, заради „кошмара в „Росенец“ и заради разследването на антикорупционния фонд, станало известно като „Осемте джуджета“. Все още от МВР няма отговор.


"Демократична България" постави ултиматум на вътрешния министър: Оставка до 18:00 ч.


Демонстрантите започнаха да се събират в 15:30 ч. в Триъгълника на властта. Към 16 ч. обстановката беше спокойна, а полицейското присъствие - засилено. Час по-късно започнаха да се събират хора на площада пред президентството. Малко след 19:00 ч. те се преместиха пред Министерския съвет. Протестиращите в района са над 40 хиляди обяви, пиар специалистът и един от организаторите Арман Бабикян. Очаква се протестите да приключат в 23:00 ч., като днес шествие няма да има.

Протестиращите дадоха ултиматум на правителството да подаде оставка до утре. В противен случай се заканиха да не допуснат депутатите в сряда до сградата на Народното събрание. Освен това, те обявиха намерението си да пренесат протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет с настояване главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

„Обединение на хората с различни разбирания“ – по този начин Арман Бабикян коментира протестите пред bTV. „Натискът ще се увеличава. Хората на площада ще се увеличават. Първия ден бяха 4-5 хиляди, снощи - над 30 000. Имаше българи в чужбина, протестиращи пред посолствата, а в други 7 български града хората също излязоха на протести“.

„Въпросът тук не е в президентската институция. Ако имаше прокурорска акция в Министерски съвет, реакцията ни щеше да бъде същата. Когато говорим за закони, за демокрация, искаме да си върнем това, което загубихме преди 30 години“, сподели той.

„Нашето становище е, че мястото на прокуратурата трябва да бъде другаде, а не в съдебната система, където се намира в момента. Нормално е тя да попадне в изпълнителната власт. Това може да стане само с Велико народно събрание и промяна в Конституцията“, каза Бабикян.

В няколко градове в страната се провеждат демонстрации. Във Варна това се случва четвърти пореден ден. Протестът започна пред общината, а гражданите се отправиха на шествие по улиците на града, като стигнаха до Окръжния съд. В протеста участват хора от всички възрасти, включително млади хора и семейства с деца, предаде bTV.

В Стара Загора звучи „Мафия“, а стотици граждани блокират един от централните булеварди. Крайната точка е сградата на Районния съд. На протест са излезли много млади хора, които скандират: „Елате при нас, протестът е за вас“. Има засилено полицейско присъствие.

За първи път хората в Хасково излизат на протест на площад „Свобода“. Той протича мирно и спокойно, а хората нямат намерение да шестват по улиците. Обещанието им е всяка вечер да са на площада „до пълната им победа“.

На протести са излезли граждани и в Пловдив, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Силистра, Шумен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024