ЕК за българския еврокомисар: Научихме имената от новините, рано е да се говори за ресор Снимка: © Getty Images

Научихме от новините, че политическите ръководители в България споменават две имена на възможни предложения за еврокомисар. До обедните часове днес не сме получили официално предложение. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в Брюксел, предава кореспондент на БТА.

„Както винаги този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе“, допълни говорителят.

Изявлението идва, след като „Продължаваме промяната - Демократична България“ обявиха, че номинират Даниел Лорер за овакантения пост, а днес от ГЕРБ-СДС предложиха Илиана Иванова.

Коя е Илиана Иванова - кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар

И двете формации изглеждат готови да поемат досегашния ресор на България – „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Мария Габриел, която освободи поста на еврокомиса, за да влезе в изпълнителната власт на България, вчера се срещна с ръководството на ЕК, а веднага след това коментира пред медиите, че кандидатът трябва да може „да влезе с летящ старт“ в Еврокомисията и познавайки добре нейните институции.

Изборът кой да наследи Габриел е на председателя на ЕК, в случая Урсула фон дер Лайен. Процедурата по избор на комисар включва и беседи с комисии на Европейския парламент и назначаване от Съвета на ЕС.

Не е ясно дали процедурата ще завърши преди лятната ваканция в Брюксел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024