Екатерина Лашова  - повелителката на керамиката Снимка: © Мира Дерменджиева

Нейна запазена марка са „смачканата“ керамична чаша, керамичната дантела, чашите с форма на сърце или с алжирския възел прочул се покрай филма на Джеймс Бонд „Казино Роял“. Екатерина Лашова е един от най-утвърдените майстори на керамика в страната. Не просто дизайнер, а истински артист, който вплита природа, закачка и естетика в едно.

Зад работата ѝ се крият талант и отдаденост, но и детайлно познаване на материалите, на глината, на цветовете и композицията, на точната температура на изпичане.

Екатерина е завършила е Гимназията за приложни изкуства в София, а висшето си образование получава в Париж и Брюксел. Мечта ѝ е да даде възможност всеки да държи изкуството в ръцете си. Буквално.

С годините е видяла, че това в каква чаша човек пие кафето си, говори много за характера му. Това вдъхновява донякъде и нейната дипломна работа в Париж, на тема "Моносервиз за закуска" - за един човек".

Срещаме ви с нея, за да си поговорим за формули. От формулата на красивата, здрава глина и керамика, до формулата на успеха като дизайнер и творец в България.

Разговорът е част от специалния проект на "Булевард България" и новият душ гел на DOVE с изцяло нова формула, аромат на череша и мляко от чия. Освен дъх на лято, емблематичният душ гел осигурява още по-дълготрайна хидратация. Опаковката е произведена от 100% рециклирана пластмаса.


Каква е формулата за красота в изкуството?

Красотата да дава успокоение. Когато види нещо красиво на човек му става леко на душата.

Красотата не трябва и не е нещо, което напряга, а хармония. Когато е красиво около нас, ни е хубаво.

Миналата година за първи път отидох в Русе, където се влюбих в красивите сгради подобни на тези в Париж. Благодарна съм, че работата и окото ми на дизайнер ми позволяват по-бързо да видя красотата – от контрасти, цветове, композиция до архитектура.

А каква е формулата за красива керамика?

О, тя се описва с едно изречение - да има функция, която носи обаче удоволствие.

Има ли тенденции в модата за съдове за хранене и чаши?

Определено, винаги има. Тенденциите постоянно се менят. Наскоро имаше момент, от който всичко започна да върви към по-рустикалния дизайн, вдъхновен от миналото. Аз самата обичам да миксирам градския, ърбан стил с рустикалното и да търся лимитите за сближаване на нещата.

Цветовете в модата влияят ли на дома и въобще обзавеждането в дома, кухнята?

Много е персонално, защото хората имат една собствена визия за нещата и има някаква тенденция, но тя не е свързана с модата. Тя е по-скоро търсене на миналото.

Забелязала ли си бума на зеления леко military цвят, който сякаш е завладял почти всички дрехи и колекции. А има ли мода в цветовете, когато става дума за керамика?

Самата аз възприемам този military цвят за агресивен, заради асоциацията, която може би ми носи. Обичам да си седя в един малко по-невинен и по-романтичен поглед с идеята да не навлизаме толкова в реалността, която ни атакува. Да можем да останем и малко в миналото. Или просто да има една чиста нотка в момент, в който си пийваш кафето или си хапваш. Какъв би бил светът, ако всичко, което ни заобикаля стане твърде наситено, твърде еднакво. Дали пък няма да е много задушаващо?

Има толкова хубави цветове, но не всички са възможни в керамиката.

Каква е формулата за успех на Екатерина Лашова? Как съумяваш да работиш с толкова много локални арт магазини в България?

Магазините не са толкова много. Просто ти ги разпознаваш. Всъщност са доста малко, но напоследък запознах да правя „турнета“, както обичам да се шегувам. Наистина пътувам до различни градове и нови събития.

Наскоро посетих Стара Загора например и въпреки че бях само за 4 часа, имаше невероятен интерес, което ми стопли сърцето. Страшно много хора дойдоха, поканиха ме да участвам и във фермерски занаятчийски базар и аз се съгласих. Атмосферата им е много положителна и зареждаща и така много по-лесно се откриваме едни с други.

Новият душ гел DOVE идва на пазара с подобрени формула, опаковка и един нов, неустоим аромат – на череша и мляко от чия. Марката е добре позната на потребителите именно с хидратиращите свойства на всички свои козметични линии. С новите си душ гелове обаче успява да надгради постигнатото до момента и да предложи грижа за кожата от ново поколение.

В новите си душ гелове от Dove залагат на естествени масла като слънчогледово и соево, които защитават кожата и я предпазват от загуба на влажност. Средствата, които работят за нежно и ефикасно почистване, са DEFI и Glycinate. Те образуват приятна пяна и оставят усещане за свежест през целия ден, също като лек прохладен дъжд.

Dove съчетават две вълшебни съставки, които допълват свойствата си – стеаринова киселина (Stearic Acid) и глицерин (Glycerin). Първата обновява и подхранва епидермиса в дълбочина. Втората е натурално извлечен овлажнител, който прониква навътре и спомага задържането на влагата в кожата. Действието им се подсилва от 12HSA - про-липид, който засилва процеса на самоовлажняване на кожата и подпомага нейната здравина, устойчивост и възстановяване.

Голяма част от съвременните професии са електронни и дигитализирани. Какво обаче дава работата с ръце и това да можеш само да извайваш с ръцете си красиви чаши, чинии, купи?

Моята работа е занаят. Този занаят няма как да се върши, ако ти не го вършиш с ръцете си. Но той има много мисъл, подход, методика. Може да бъде наречен дори ретро, защото няма как да бъде дигитализиран на този етап.

Какво ми носи? Носи ми всичко – вътрешна концентрация, идеи. Много често обичам да казвам, че както апетитът идва с яденето, така и идеите идват с работа. С действията, с устрема. Ако някой ми сподели, че има много идеи, но реално не твори, не работи, признавам - няма да гледам на него много сериозно.

По-скоро женска ли е тази любов към съдовете?

Мисля, че е доста женско. Да, остава си.

Откъде черпиш вдъхновение за твоите идеи?

Преди години се запознах с една дама, американка, чието хоби беше да прави ръчно хартия. По време на един от разговорите ми сподели, че се вдъхновява от всичко – от филмите и от своето ежедневие. Тогава бях още тийнейджър и много се чудех как човек би се вдъхновил точно от ежедневието.

Но с годините се убедих, че е много права. Всеки един от нас живее в свой личен свят, със своите фантазии и мечти, с различни изгреви в зависимост от мястото, на което се намираш -светлина, контраст.
Мен ме вдъхновява заобикалящата ме среда. Природата, пътуванията, идеите на другите в различни сфери. Понякога дори как шеф готвачите плейтват моя чиния. Виждаш я през чуждия поглед и опит.
Вярвам, че вдъхновението е неизбежен избор. Ще го намериш, ако успееш да гледаш достатъчно упорито и консистентно.

Започнаха ли все повече ресторанти да залагат или да работят с местни творци на повече авторски съдове, чинии?

Имаше един бум, който обаче пандемията изцяло спря. Направо го скърши, пречупи и захвърли. За наше съжаление, големите международни фабрики използваха своя мащаб и създадоха стилове и колекции, които имитират ръчно правената керамика. В момента вече ресторантите или не поръчват или поръчват много малки детайли, в които сервират някои неща.

Как издържаш жегите в своето ателие през лятото, където трябва да печеш керамиката?

„Лошото е, че после така си свикнал с тези жеги, че като излезеш навън ти стане студено. И аз се чудя“. (смее се).

„Може би защото просто имам план и трябва да си го изпълня. Не мога да абдикирам. Няма как. Има моменти, в които цялата се обливам с вода отгоре до долу. Много хидратация“, споделя Екатерина.

Кой е любимият ти ритуал в банята? Имаш ли си такъв, който си е само твой?

Ооо да. Имам една много готина четка за ексфолиране, която обаче е велика. Дори и да влезеш полузаспал в банята, след като минеш цялото тяло с нея отгоре до долу се чувстваш по-свеж и енергизиран. Много удобна, една кръгла. В началото мислех, че няма да върши никаква работа, но се оказа в пъти по-полезна и приятна отколкото очаквах.

Душ гел или сапун?

Душ гел.

В какъв съд държиш своя душ гел, ако не е специален, как би си го представила?

Аз ценя много продуктовия дизайн и затова как изглежда опаковката на един продукт. Много често самият продуктов дизайн може да те печели, и след това на втора стъпка да оцениш продукта. Относно душ гела – за мен е много важен и самият аромат.

Ванина Ханджийска Ванина Ханджийска и формулата на живота без филтър

Лято в бутилка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024