Екип от ВМА прави пълна дезинфекция на болницата във Видин Снимка: © ВМА

Екип епидемиолози от ВМА са изпратени във Видин, за да направят пълна текуща дезинфекция на единствената болница в града МБАЛ "Св. Петка".

Лечебното заведение беше тежко засегнато от епидемията с Covid-19, като над 12% от медиците в болницата са под карантина заради положителни проби за коронавирусна инфекция. От началото на кризата болницата не беше затваряна за почистване. На 5 май тя получи първия UV-C апарат за дезинфекция от кампанията #БългарияЗаЛекарите.

"Това, което знам, е, че в Неврологично отделение половината персонала са обхванати от заболяването. Ако направим равносметка, около 12% от числения състав на болницата (са заболели). Разбрахме, че няма вътреболничен епидемиолог. Колегите от РЗИ се занимават", каза полк. доц. Андрей Галев, началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена във ВМА.

По последни данни, 43 лекари от Видин имат положителна проба за коронавирусна инфекция, което ги поставя под карантина от поне 28 дни.

"Дезинфекцията ще се прави със съвременен препарат, окислител, действа много силно вируцидно. 15-20 минути след като се напръска и се проветри, хората могат да се върнат по стаите. Ще обсъдим колко често трябва да се повтаря дезинфекцията, ще дадем някои препоръки", каза още той.

Намесата на екипа от ВМА се случи ден след като областният управител на Видин Момчил Станков призова за помощ от държавата при справянето с кризата в местната болница.

"Обърнах се към националния щаб, министър на отбраната и на здравеопазването с апел за помощ за дезинфекция на УМБАЛ "Света Петка". Ноторно известно е, че огнището е нашата областна болница. Имам уверението от министъра и вицепремиера, че ще бъде откликнато за помощ. Знаете, че преди дни в УМБАЛ "Света Петка" се получи дарение автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас. (бел. р. от кампанията #БългарияЗаЛекарите"). Вече е започнало да се дезинфекцира с UV. Дезинфекцирани са УНГ и очното отделение, дезинфекцията продължава", каза още той в четвъртък.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

КАК ДА ПОДКРЕПИМ КАМПАНИЯТА "БЪЛГАРИЯ ЗА ЛЕКАРИТЕ"

КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022