Снимка: © ВМА

Екип епидемиолози от ВМА са изпратени във Видин, за да направят пълна текуща дезинфекция на единствената болница в града МБАЛ "Св. Петка". 

Лечебното заведение беше тежко засегнато от епидемията с Covid-19, като над 12% от медиците в болницата са под карантина заради положителни проби за коронавирусна инфекция. От началото на кризата болницата не беше затваряна за почистване. На 5 май тя получи първия UV-C апарат за дезинфекция от кампанията #БългарияЗаЛекарите

"Това, което знам, е, че в Неврологично отделение половината персонала са обхванати от заболяването. Ако направим равносметка, около 12% от числения състав на болницата (са заболели). Разбрахме, че няма вътреболничен епидемиолог. Колегите от РЗИ се занимават", каза полк. доц. Андрей Галев, началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена във ВМА. 

По последни данни, 43 лекари от Видин имат положителна проба за коронавирусна инфекция, което ги поставя под карантина от поне 28 дни. 

"Дезинфекцията ще се прави със съвременен препарат, окислител, действа много силно вируцидно. 15-20 минути след като се напръска и се проветри, хората могат да се върнат по стаите. Ще обсъдим колко често трябва да се повтаря дезинфекцията, ще дадем някои препоръки", каза още той. 

Намесата на екипа от ВМА се случи ден след като областният управител на Видин Момчил Станков призова за помощ от държавата при справянето с кризата в местната болница. 

"Обърнах се към националния щаб, министър на отбраната и на здравеопазването с апел за помощ за дезинфекция на УМБАЛ "Света Петка". Ноторно известно е, че огнището е нашата областна болница. Имам уверението от министъра и вицепремиера, че ще бъде откликнато за помощ. Знаете, че преди дни в УМБАЛ "Света Петка" се получи дарение автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас. (бел. р. от кампанията #БългарияЗаЛекарите"). Вече е започнало да се дезинфекцира с UV. Дезинфекцирани са УНГ и очното отделение, дезинфекцията продължава", каза още той в четвъртък. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

КАК ДА ПОДКРЕПИМ КАМПАНИЯТА "БЪЛГАРИЯ ЗА ЛЕКАРИТЕ"

КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"