Екоминистърът за Черно море: Русия иска да съсипе летния сезон с лъжи за замърсяване

Има регистриран документиран разговор между водещи руски журналисти за това как да използват взрива в „Нова каховка“ с цел да съсипят туристическия сезон в България и Румъния и да предизвикат походи за мир и в подкрепа на Русия. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на Nova в неделя.

„Паниката е неоснователна. Няма никакво замърсяване от Украйна. Защото всички течения, които се движат в северозападната част, около Одеския залив, общо заедно остават в този регион. Освен това, самото замърсяване не е чак толкова сериозно. Все пак се изля питейна вода, въпреки че повлече със себе си неща“, успокои в ефира на „Събуди се” министърът.

Кадри с дрон от язовир Каховка Русия взриви стена от голям украински язовир. Започнала е евакуация на населението

По думите му информацията за замърсяване на Черно море е целенасочена атака на руските медии. А в България тя намира плодотворна почва, включително заради високото недоверие към институциите.

„Имаме много работа, докато създадем наново доверие“, коментира Попов, който увери, че проверките за чистотата на българското крайбрежие не са спирали. А до този момент нито една инспекция не е показала нарушение. Допълни, че от Военноморското училище във Варна ще обиколят с кораб морето, за да се вземат допълнителни проби, така че хората да бъдат спокойни, че водата е чиста.

Попов разгърна темата за Черноморието в посока презастрояването, включително от страна на инвеститори, които са фалирали и са изоставили недовършени много здания. „Трябва да мислим евентуално за фонд за възстановяване на природата, за да бъдат премахнати тези постройки. Това обаче вероятно няма да се случи тази или другата година. Това е въпрос на една дълга и скъпа програма“, коментира министърът.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост, той каза, че ако има предоговаряне в частта със затварянето на въглищните централи, то страната трябва да предложи алтернативи. „Като например увеличаване на възобновяемата енергия, ускоряване на енергийната ефективност, въвеждане на промени в Закона за климатичните изменения.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024