Русия взриви стена от голям украински язовир. Започнала е евакуация на населението Снимка: © Twitter/Maxar

Стена от огромния язовир Нова Кахова в контролираната от Русия част на Южна Украйна е била взривена, което е довело до наводнение във военната зона.

Снимки в социалните мрежи показват серия от силни експлозии около водоема. Други видеоклипове показват как вода се стича през останките на язовира, докато минувачи са шокирани от видяното. Украйна съобщи, че вече е започнала евакуация в района.

Язовирът, висок 30 метра и дълъг 3,2 км, е построен през 1956 г. по поречието на река Днепър и е част от водноелектрическата централа "Каховка". Съобщава се, че той снабдява с вода Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г., и атомната електроцентрала в Запорожие, която също е под руски контрол.

И двете страни дават различни обяснения за случилото се, а информацията към момента не може да бъде независимо проверена.

"Язовирът (Каховка) беше взривен от руските окупационни сили. Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и количеството на водата, както и вероятните райони на заливане", заяви във вторник южното командване на въоръжените сили на Украйна на страницата си във Facebook.

Руската държавна информационна агенция РИА първоначално цитира кмета на град Нова Каховка в окупираната област Херсон, който отрича взрива. Впоследствие пред агенция ТАСС той говори за "сериозен терористичен акт" и признава, че разрушаването на язовира може да доведе до проблеми с водоснабдяването на Крим.

По информация на ТАСС, наводненията може да засегнат близо 80 населени места.

Заради случилото се украинският президент Володимир Зеленски свиква своя Съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят взрива. В публикация в профила си в Twitter той обвини руските сили за нападението и ги нарече "терористи".

"Руски терористи. Разрушаването на язовира на водноелектрическата централа "Каховка" само потвърждава пред целия свят, че те трябва да бъдат изгонени от всяко кътче на украинската земя. Нито един метър не трябва да им бъде оставен, защото те използват всеки метър за терор. Само победата на Украйна ще върне сигурността. И тази победа ще дойде. Терористите няма да могат да спрат Украйна нито с вода, нито с ракети, нито с каквото и да било друго", пише той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024