Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо Снимка: © Screenshot

Охрана на премиера на Словакия Роберт Фицо е допуснала поредица от пропуски и хаотичните ѝ действия показват ужасяващ непрофесионализъм. Това коментира експертът по сигурността Иван Анчев в интервю пред Nova.

Според него словашките служби не са взели достатъчно мерки преди събитието, на което е присъствал премиерът, и не са направили нужния проучвателен анализ.

Фицо беше откаран в болница след опит за убийство в град Хандлова, като мотивите за престъплението са политически. Той претърпя дълга операция и в момента е без опасност за живота, става ясно от изказване на вицепремиера на страната.

Анчев обръща внимание на това, че по премиера е стреляно пет пъти: ова не е да стреляш веднъж и да го уцелиш без да искаш, а пет пъти да попаднат куршуми в тялото на обекта. Това означава, че е бил разкрит изцяло пред нападателя".

По думите му освен процесуално-следствено разследване за оръжието и използваните куршуми, трябва да се води и оперативно разследване, за да се установи дали има поръчители.

Експертът по сигурността каза, че такива нападения от типа "самотен вълк" са най-трудни за разплитане. Основен въпрос при разследванията обаче ще бъде кой има интерес от тези събития.

"Бих казал, че има сили, включително и извън Словакия, които биха имали полза от разбъркване на картите вътре в държавата. Говоря точно за руския интерес. Ако имам опонент той ще каже ама как Фицо е един от най-проруските и прокремълски лидери в Европа. Именно заради това, защото по тази начин се хвърля най-лесно кал върху опонента", заяви Анчев.

Той дава пример с това, че още вчера няколко минути след опита за покушение руската пропагандистка и главна редакторка на "Русия днес" Маргарита Симонян е използвала случая в Словакия, за да хвърли вина върху Украйна и да я използва като част от пропагандната си реторика си за войната.

По случая в Словакия е заподозрян 71-годишен награждаван писател Юрай Цинтула. Анчев е на мнение, че службите е трябвало да вземат предвид информацията, че в последните месеци Цинтула е споделял в социалните мрежи остри критики към правителството и конкретно към премиера.

"Това са все червени флагове, които е трябвало да изкачат един след друг преди още да се отиде до мястото на събитието. Трябвало е да се направи проучвателен анализ".

Експертът по сигурността допуска, че опитът за убийство може да се използва и за вътрешнополитически цели, включително и във връзка с действията на управляващите срещу независимите медии и обществения оператор RTVS.

"Видях, че вътрешният министър си е позволил да каже на журналистите, че те са виновни за това убийство с насаждането на омразата. Аз считам, че в момента всеки един политик от коалицията на Фицо ще се опита да се разправи със своите опоненти, включително и да бъдат докарани до край тези реформи в Словакия", допълни Анчев.

Още по темата:

Снимка от местропрестъплението от опита за покушение срещу Роберт Фицо Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Кой е Роберт Фицо?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024