"Марица-Изток" ще фалира до 2027 г., прогнозира бивш съветник в ИТН Снимка: © Скрийншот, NOVA

"Марица - Изток" ще фалира до края на 2026 - 2027 г., а неуспехът на парламента да започне разглеждането на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност, е огромна грешка.

Това заяви енергиийният експерт и бивш съветник на ИТН по енергийните въпроси Иван Хиновски в интервю за NOVA. Той говори за държавните предприятия в комплекса - ТЕЦ "Марица-Изток 2" и "Мини Марица Изток".

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи с пълен хаос и умишлен саботаж от страна на част от народните представители. Депутати от "Възраждане" и ИТН блокираха парламентарната трибуна в продължение на час, точно когато трябваше да се разгледа документа, по който България може да получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта беше именно да не се гласуват проектите, които щяха да позволят осигуряване на средства за обезпечаване на енергийния преход.

"Това беше голяма грешка. Не само според мен, но и според всички специалисти в бранша, защото това беше единственият възможен свеж приток на средства, при това грантови средства, в комплекса "Марица -изток". До 2038 година този комплекс и минното производство официално трябва да бъдат закрити. България трябва да инвестира от 5 до 8 милиарда лева според проекта за закриване на въгледобива. Това не е прост процес. Някои хора смятат, че това означава спиране на копаенето на въглища. Но това не е краят", подчерта Хиновски.

Той обясни, че има редица мерки, които са задължителни от гледна точка на опазване на околната среда.

"Част от тези средства по ПВУ бяха предвидени за постепенна подготовка на дейностите по ликвидация. Те са грантови средства. Те осигуряваха работата на минимум хиляда души за 10 години напред", посочи експертът.

По думите му "този комплекс, в този вид и с тези технологии не може да работи".

"Комплексът в този вид, с тези технологии - не може да работи. Ако направим анализ на фактите, ще видим, че процесите са много тревожни. Всяка година продажбите на ТЕЦ "Марица изток" спадат спрямо предходната с между 14% и 15%. Постепенно комплексът ще фалира. Моята прогноза е до края на 2026 - 2027 г.", смята Хиновски, като добавя, че има "няколко безспорни факта" в подкрепа на тезата му.

  • "Първо, излиза от експлоатация AES ще спадне драстично продажбата на въглища. Това е другата въглищна централа (освен ТЕЦ "Марица-Изток 2", която е държавна, заедно с мините - б.р.). AES е голям купувач на въглища. Тоест, спада обемът на продукцията на мините. Респективно, скача и цената".
  • "През 2026 г. ще има либерализиран пазар - държавата няма да има възможност за субсидиране с тези 300 млн. лв., които отделяме от бюджета сега. Въпросът е, че дори с тези 300 млн. за 2023 г. централата е на загуба 135 млн.".

Хиновски припомни също, че конкуренцията на ВЕИ-тата е огромна - ръстът на продажбите на енергия от фотоволтаици е 65% за тази година.

"Ние сме член на един икономически и политически клуб, в който сме влезли с консенсус. Там има определени политики и принципи. Всички страни членки на този клуб са приели климатичната политика на Европа. Отказвайки да приемем тези решения, ние отказваме грантови средства от ЕС за този преходен процес. Тази съпричастност към климатичната политика е знак на цивилизованост", подчерта експертът.

От приемането на картата за климатична неутралност зависят всички средства по програмата RePower EU (500 млн.лв.), която е и едно от условията за отпускане на 10-те млрд. европейско финансиране по ПВУ.

Крайният срок за гласуването на картата беше 30 септември. Но ИТН и "Възраждане" не позволиха документът да бъде приет в последния ден на 50-ия парламент преди кампанията за предсрочните избори на 27 октомври.

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-ото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Лена Бориславова и Явор Божанков дават ИТН и "Възраждане" на прокуратурата

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024
Важно днес

Слънчево време с максимални температури до 24° в сряда

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, за София - около 1°

07:32 - 02.10.2024