"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев Снимка: © Screenshot

Последното заседание на 50-то Народно събрание приключи с пълен хаос и умишлен саботаж от страна на част от народните представители. Депутати от "Възраждане", БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна в продължение на час.

Това се случи именно, когато трябваше да започне разглеждането на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност. Документът е сред ключовите, от които зависят парите Плана за за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Депутатите трябваше да разгледат повторно и промените в Закона за адвокатурата, на които президентът Румен Радев наложи вето.

Хаос в последното заседание на 50-ото Народно събрание

Вместо това обаче, в последния ден преди официалния старт на предизборната кампания на 27 септември, пленарната зала остана блокирана. Около 21 часа вечерта, когато заседанието трябваше да започне след няколко неуспешни проверки на кворума, депутати от "Възраждане" и ИТН застанаха около трибуната и отказаха да позволят заседанието да продължи.

В отговор Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, започна да чете доклада за Пътната карта пред микрофон от мястото си в залата. "Възраждане" и ИТН реагираха с гневни възгласи и работата наново беше прекъсната.

Тошко Йорданов от ИТН застана на трибуната и се обърна към камерите, които в този момент излъчваха на живо. Йорданов заяви, че че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС продължават да работят заедно, въпреки че публично го отричат.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян в крайна сметка изключи микрофона му, но Тошко Йорданов извади брандирано устройство на партийната телевизия на ИТН - ТВ 7/8. От кадрите се вижда и как председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се качва на трибуната, за да говори с Йорданов, но и неговата намеса остава без ефект.

От писмената позиция на бойкотиращите партии стана ясно, че саботажът е именно заради документа за климатична неутралност, който е ключов за преминаване към възобновявема енергия и постепенно спиране на въглищните ТЕЦ-ове.

След близо час пълен хаос беше обявена почивка за заседание на председателския съвет на Народното събрание, а след това стана ясно, че кворум няма. На кадри се вижда как депутатка от "Възраждане" прекъсва кабели в залата, за да саботира заседанието. Малко преди 23 часа то окончателно беше прекратено.

Според депутата от ПП-ДБ Асен Василев Тошко Йорданов се е опитал да пусне чалга от парламентарната трибуна. Според ПП-ДБ, депутатите, които са участвали във "вандалския акт" са останали без аргументи по законодателната дейност и това е било причина да започнат да рушат парламента.

Бившият премиер Николай Денков заяви след заседанието, че когато се окаже, че заради хаоса в парламента, няма средства за миньорите и преминаването към неутрална икономика, това ще е отговорност на депутатите, които в последния ден от 50-тото Народно събрание са "изтръгвали кабели и са блокирали работата на парламента".

Лена Бориславова от ПП-ДБ написа в профила си във Facebook, че "50-тото Народно събрание няма да остане в историята с много свършена работа, но пък откъм евтини шоу и циркови изпълнения няма празно".

Тя припомня, че от приемането на картата за климатична неутралност, всъщност зависят всички средства по RePower EU (500 млн.лв.), която е и едно от условията за 10-те млрд. по ПВУ.

След края на заседанието осветлението в залата беше изгасено, но депутати от ИТН и "Възраждане" решиха да се върнат вътре и да закрият позорното заседание, като изпълнят химна на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024