Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи Снимка: © Twitter/NEXTA

В две руски военновъздушни бази, разположени далеч от фронтовата линия, са избухнали експлозии, съобщава британската обществена медия BBC. Има информация и за загинали.

В база край град Рязан, намираща се на 196 км югоизточно от Москва, е избухнала цистерна с гориво. При инцидента са загинали трима души, а шест други са ранени, пишат руските държавни медии. Там се намират бомбардировачи с далечен обсег на действие Ту-95 и Ту-22М.

На видеозапис , разпространен в социалните мрежи, се вижда огън, който осветява нощното небе. Местните жители съобщават, че взривът се е чул от километри.

При друга експлозия на военно летище край Енгелск, Саратовска област за пострадали двама души. Смята се, че там са базирани руски бомбардировачи Ту-95, които Русия използва, за да нанася удари срещу Украйна.

Причината за взривовете все още не е известна. И двата района се намират на стотици километри от границата с Украйна.

Губернаторът на Саратовска област заяви, че силите за сигурност проверяват "съобщения за инцидент във военни обекти". От Кремъл съобщиха, че президентът Владимир Путин е бил информиран за "инцидентите".

От известно време украинските сили предполагат, че в авиобазите край Енгелск и Рязан се доставят крилати ракети, като част от подготовка за нова атака срещу Украйна.

Не е известно Киев да разполага с боеприпаси, които биха ѝ позволили да атакува обект, намиращ се на стотици километри отвъд фронтовата линия. Въпреки това по-рано се появи информация, че силите ѝ разработват безпилотни летателни апарати, които биха могли да изпълнят подобна операция.

Руският новинарски канал в Telegram "Astra" съобщи, че два стратегически ядрени бомбардировача Ту-95 са били повредени от дрон, който е паднал на пистата на летището в Енгелск, като се позова на неназовани източници.

Междувременно сирените за въздушно нападение отново прозвучаха в Киев след нова ракетна атака от Русия. В столицата и в голяма част от страната прозвучаха сирените за тревога, съобщи "Ройтерс".

"Ракетите вече са изстреляни", каза говорителят на военновъздушните сили Юрий Ихнат.

По данни на британския вестник "Гардиън" има повече от 100 ракети, изстреляни от руски бомбардировачи, както и ракети "Калибър", изстреляни по море.

Някои от тях вече са преминали на украинска територия, като те ще ударят Киев около 14:15 ч. местно време. Възможно е да има и втора вълна от ракети, насочени към столицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024