Елън Мъск вече е петият най-богат човек, но не го "интересува" Снимка: © Getty Images

Издигането на Елън Мъск в списъка на милиардерите на списание „Forbes“ продължава и през юли – съоснователят на Tesla изпревари имена като Уорън Бъфет и Стийв Балмър и вече е петият най-богат човек на планетата. При затварянето на пазарите в понеделник, 20 юли, нетното състояние на 49-годишния бизнесмен е преминало 74 милиарда долара.

Цените на акциите на Tesla, в която Мъск има 20,8%, се покачиха значително от март насам. В понеделник те нараснаха с още 9,5%, като се търгуваха за 1643 долара на борсата. В трите седмици след 29 юни компанията е регистрирала растеж с 60%, а само през настоящата година повишаването на акциите ѝ е скочило с 300% въпреки корона-кризата, пише Forbes.

Сега Tesla е най-скъпата автомобилна компания в света с пазарна капитализация на стойност 304,5 милиарда долара. Това означава, че тя струва повече от Ford, Ferrari, General Motors и BMW взети заедно.

Компанията за електрически автомобили и алтернативна енергия е феномен и акциите ѝ постоянно растат заради новите решения на Мъск като това от юни да продължи да разработва електрически камиони. Повишават се и заради факта, че „хората обичат Tesla“ и съществува изключителен интерес към автомобилите на компанията, пише Bloomberg.

През май, когато акциите ѝ се търгуваха на борсата за 761 долара, Мъск написа в Twitter, че тази цена е „твърде висока“, а от това последва нов растеж. Въпреки това някои експерти, цитирани от marketwatch.com, предупреждават, че Tesla е „балон, който ще се спука“.

49-годишният бизнесмен се намираше под №31 в класацията на милиардерите на Forbes в средата на март, като нетното му състояние бе малко под 25 милиарда долара. Оттогава насам обаче то се е увеличило почти тройно. В понеделник цифрата е сочела 74,2 млрд.

Мъск дебютира в списъка на богатите американци на Forbes през 2012, когато зае 190-ото място със състояние от 2,4 млрд. долара. На 1 януари тази година беше 37-ият най-богат човек в света. Сега е в топ 5, а forbes.com обяснява успеха му с факта, че Tesla едва сега е започнала да регистрира значителни печалби. Все пак тя изостава от конкурентите си по отношение на производството.

Компанията е произвела 103 хиляди превозни средства за първото тримесечие на 2020. За справка – в същия период Toyota е произвела 2,4 млн. автомобила. През 2019 General Motors и Ford са регистрирали десет пъти повече продажби от фирмата на Мъск.

Анализатори от Morgan Stanley предупредиха миналия месец, когато акциите на Tesla се търгуваха за около хиляда долара, че цените им са „надвишени и ще се спуснат рязко надолу“.

По-рано през месеца Мъск обяви, че компанията ще произведе напълно автономни автомобили с пълен автопилот до края на 2020 – твърдение, посрещнато с известен скептицизъм в индустрията, но и с вълнение от почитателите на Tesla.

„Наистина не ме интересува“ – така 49-годишният бизнесмен коментира пред Forbes факта, че е сред най-богатите хора в света по-рано през юли. „Цифрите се покачват и падат, но това, което наистина има значение, е да направим страхотни продукти, които хората обичат“.

Мъск е изпълнителен директор и на SpaceX, която в колаборация с НАСА изпрати първите си астронавти в Космоса. Боб Бенкин и Дъг Хърли бяха изстреляни към Международната космическа станция в капсулата Crew Dragon, която се откъсна от ракетата Falcon 9 на 30 май, а малко по-късно се скачиха успешно към МКС.

Елън Мъск и неговата компания SpaceX вече мечтаят за стъпване на Марс. Милиардерът не крие, че голямата му цел е до 2024 г. ракетата „Starship“ да изстреля първите астронавти към червената планета.


Прочетете още:

С нетърпение към Марс: Мъск призовал 7000 служители да се насочат към големия приоритет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024