Снимка: © Getty Images

Основателят на SpaceX Елън Мъск не смята да губи време след Успех за Demo-2: Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция която отбеляза първото изпращане на астронавти в Космоса от частна компания. Сега 48-годишният милиардер е готов да насочи всички свои усилия към следващия си проект и е изпратил призив по имейл на над 7000 служители на SpaceX.

Мъск е окуражил хората от компанията да започнат работа на пълни обороти по ракетата Starship, която е създадена, за да изпълни голямата мечта на Елън – да отведе хора на Марс.

„Моля да приемете, че топ приоритетът на SpaceX (отвъд намаляването на рисковете при връщане на капсулата Dragon) ще бъде Starship“, е написал Мъск в имейла, цитиран от CNBC и Business Insider.

Няколко прототипа на ракетата вече бяха заличени след провал при тестването, довел до напълването им с инертен течен азот. Последният опит бе направен точно в деня, в който Историческо: SpaceX изпрати първите си астронавти в Космоса към Международната космическа станция с ракетата Falcon 9.

Тестът на Starship обаче не премина по план. Експлозия в Бока Чика, щата Тексас, унищожи прототип на ракетато, която SpaceX подготвя за извеждане на големи товари в Космоса. Ппричината е била авария на един от двигателите. Това бе третият инцидент с този проект на компанията.

„Трябва да ускорим прогреса на Starship“, е написал още Мъск към екипа си, според информация на CNBC.

Все още ракетата не е излитала в Космоса, но нейна предишна и по-олекотена версия, наречена Starhopper, успешно се изстреля и кацна през август 2019 г.

Според Мъск обаче компанията трябва да изгради около 20 големи прототипа на Staship, преди да опита да изпрати един от тях в орбита.

С надежда да ускори развитието на проекта, имейлът на основателя на SpaceX е бил насочен главно към служителите в централите в Лос Анджелис и Флорида. Милиардерът ги е предупредил, че ще прекарат „значително дълго време“ в Бока Чика, Тексас – там се намира комплексът, в който се произвежда ракетата.

Още през септември миналата година върху Елън Мъск падна огромно напрежение относно проекта. То дойде от администратора на НАСА Джим Брайдънстин, който публикува в Twitter колко е развълнуван за всичко около Starship. Той добави още, че е „време за резултати“, намеквайки бъдещото тогава изпращане на астронавти в Космоса с ракетата Falcon 9.

Сега Бенкен и Хърли вече се намират в Международната космическа станция и съвместната работа между SpaceX и НАСА продължава. Космическата агенция е в колаборация с компанията на Мъск в проекта, който цели да прати астронавти на Луната в средата на настоящото десетилетие чрез Starship.

В петък основателят на SpaceX за пореден път сподели, че се надява Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon? чрез Starship до 2024, ако това е възможно, както и да постави начало на обитаването на Червената планета от хора.

Следващата мисия, която NASA планира в партньорство със SpaceX обаче трябва да се случи още през август. Тя се казва Crew-1. Очаква се астронавтите Виктор Глоувър, Майкъл Хопкинс, Шанън Уолкър и Сичи Ногучи да потеглят към Международната космическа станция след два месеца.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните