С нетърпение към Марс: Мъск призовал 7000 служители да се насочат към големия приоритет Снимка: © Getty Images

Основателят на SpaceX Елън Мъск не смята да губи време след Успех за Demo-2: Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция която отбеляза първото изпращане на астронавти в Космоса от частна компания. Сега 48-годишният милиардер е готов да насочи всички свои усилия към следващия си проект и е изпратил призив по имейл на над 7000 служители на SpaceX.

Мъск е окуражил хората от компанията да започнат работа на пълни обороти по ракетата Starship, която е създадена, за да изпълни голямата мечта на Елън – да отведе хора на Марс.

„Моля да приемете, че топ приоритетът на SpaceX (отвъд намаляването на рисковете при връщане на капсулата Dragon) ще бъде Starship“, е написал Мъск в имейла, цитиран от CNBC и Business Insider.

Няколко прототипа на ракетата вече бяха заличени след провал при тестването, довел до напълването им с инертен течен азот. Последният опит бе направен точно в деня, в който Историческо: SpaceX изпрати първите си астронавти в Космоса към Международната космическа станция с ракетата Falcon 9.

Тестът на Starship обаче не премина по план. Експлозия в Бока Чика, щата Тексас, унищожи прототип на ракетато, която SpaceX подготвя за извеждане на големи товари в Космоса. Ппричината е била авария на един от двигателите. Това бе третият инцидент с този проект на компанията.

„Трябва да ускорим прогреса на Starship“, е написал още Мъск към екипа си, според информация на CNBC.

Все още ракетата не е излитала в Космоса, но нейна предишна и по-олекотена версия, наречена Starhopper, успешно се изстреля и кацна през август 2019 г.

Според Мъск обаче компанията трябва да изгради около 20 големи прототипа на Staship, преди да опита да изпрати един от тях в орбита.

С надежда да ускори развитието на проекта, имейлът на основателя на SpaceX е бил насочен главно към служителите в централите в Лос Анджелис и Флорида. Милиардерът ги е предупредил, че ще прекарат „значително дълго време“ в Бока Чика, Тексас – там се намира комплексът, в който се произвежда ракетата.

Още през септември миналата година върху Елън Мъск падна огромно напрежение относно проекта. То дойде от администратора на НАСА Джим Брайдънстин, който публикува в Twitter колко е развълнуван за всичко около Starship. Той добави още, че е „време за резултати“, намеквайки бъдещото тогава изпращане на астронавти в Космоса с ракетата Falcon 9.

Сега Бенкен и Хърли вече се намират в Международната космическа станция и съвместната работа между SpaceX и НАСА продължава. Космическата агенция е в колаборация с компанията на Мъск в проекта, който цели да прати астронавти на Луната в средата на настоящото десетилетие чрез Starship.

В петък основателят на SpaceX за пореден път сподели, че се надява Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon? чрез Starship до 2024, ако това е възможно, както и да постави начало на обитаването на Червената планета от хора.

Следващата мисия, която NASA планира в партньорство със SpaceX обаче трябва да се случи още през август. Тя се казва Crew-1. Очаква се астронавтите Виктор Глоувър, Майкъл Хопкинс, Шанън Уолкър и Сичи Ногучи да потеглят към Международната космическа станция след два месеца.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024