Снимка: © getty images

18 години след създаването си SpaceX успя да изпълни първата си голяма цел - Успех за Demo-2: Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция . Първата частна компания, която е правила това. 

Мисията Demo-2 премина без никакви проблеми: ракетата Falcon 9 се приземи обратно на Земята перфектно след изстрелването, а капсулата Crew Dragon изведе астронавтите Боб Бенкин и Дъглас Хърли до Международната космическа станция. 

Колкото и паметно да е това събитие, историята тепърва започва. NASA 9 години не бе изпращала астронавти в Космоса от американска територия и няма да чака отново толкова преди следващата си мисия.

Успешният полет бе важен тест за Crew Dragon, която все още предстои да премине през важни прегледи, преди да получи пълното одобрение от NASA. Когато това се случи, друга такава капсула ще потегли към МКС. 

Следващата мисия: Crew-1

Следващата мисия, която NASA планира в партньорство със SpaceX, се казва Crew-1. Очаква се астронавтите Виктор Глоувър, Майкъл Хопкинс, Шанън Уолкър и Сичи Ногучи да потеглят към Международната космическа станция през август. 

Малко след това Бенкин и Хърли трябва да довършат мисията си, завръщайки се на земята. По план те трябва да прекарат 110 дни в Космоса, което означава, че ще приключи в средата на септември.

Планът е да започне редовно снабдяване на МКС с астронавти, които да правят по-добри условията за провеждане на изследвания на станцията. 

Четири от местата на капсулите Crew Dragon ще бъдат запазени за астронавти на NASA, но  SpaceX, която на практика притежава програмата, се надява да получи възможност да започне да продава останалите три на "космически туристи" - един от хората, изявили интерес, е Том Круз, който вече работи с Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство по заснемането на филм в Международната космическа станция.

Ново пътешествие към Луната 

Със заработването на МКС на пълни обороти, ще започне да се гледа и отвъд нея. NASA планира до 2024 година отново да изпрати астронавти на Луната, а има идея и да позиционира нова космическа станция в орбита в близост до спътника. 

SpaceX отново са замесени с два свои проекта.

Единият е подобрение на капсулата Dragon, която снабдява с ресурси Международната космическа станция. Идеята е Dragon XL да е готов да пренася товар до новата станция.

Другият проект засяга самото стъпване на Луната. Компанията на Мъск изработва един от вариантите на спускаемите модули, които да отведат астронавтите до лунната настилка.

Работи се и по системата Starship - капсула и ракета, които да са способни за пътуване до спътника.  Тестовете обаче към момента не вървят добре - последният им опит завърши с експлозия.

С поглед към Марс 

Най-голямата мечта на Мъск и SpaceX остава Марс. Тук отново Starship играе основна роля, като в дългосрочен план целта му не е Луната, а втората най-малка планета от Слънчевата система и изграждането на колония на нея.

Компанията продължава да влива големи суми в проекта и няма основания това скоро да се промени. След успешното изстрелване на Crew Dragon, Мъск каза:

"Развълнуван съм. В момента е трудно да изградя смислени изречения, но мисля, че това е, надявам се, първата стъпка от пътешествието ни към цивилизация на Марс."


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Като костюми за супергерои: Мъск работил няколко години по дизайна на скафандрите за Demo-2
 

Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX
 

Дийпфейк от порното до политиката: Да виждаш нещо, не значи да му вярваш


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента