Електромобилът на Sony: Завръщане в бъдещето Виж снимките Снимка: © Sony

Ако брандът Sony e познат най-вече с висококачествената си музикална техника, камери и фотоапарати, лаптопи, телевизори или гейминг-конзолата PlayStation, сега компанията показва амбиция за лидерство в нова сфера - автомобилната индустрия.

Sony представи прототип на електромобил под името Vision-S - за изненада на мнозина от посетителите на изложението CES 2020: Най-интересното от шоуто в Лас Вегас

Седанът представлява комбинация от всичко, което Sony може да осигури за максималното удобство, свързаност и развлечение по време на път.

Електрическият Vision-S е снабден с 33 сензора, които засичат хората и обектите не само в средата извън автомобила, но и в самия него. Прототипът е разработен съвместно с друго големи компании като Nvidia, Bosch, ZF, Qualcomm, Continental, и др.

Седалките са снабдени със самостоятелни аудиосистеми, с технологията на Sony 360 Reality Audio за пълно потапяне в музиката, която всеки отделен пасажер в колата предпочита да слуша. Цялото табло е превърнато в голям продълговат екран, който събира всичко от мултимедийните плейъри до показателите за движението и картината от камерите, вградени в огледалата за задно виждане. Автомобилът позволява пълна свързаност и възможност за трансфер на съдържание от и до мобилните устройства на пътниците.

Vision-S следи както движенията на шофьора, така и поведението на останалите хора в колата, за да адаптира температурата или звука спрямо нуждите им. Сензорите разпознават жестовете на пътуващите, като не се налага регулирането им с бутони.

Автономността, която концепцията Safety Cocoon на Sony осигурява, е на ниво 2+ - т.е. Vision-S може да изпълнява автоматични маневри, но под контрола на водача. Бъдещите софтуерни подобрения би трябвало да превърнат електромобила в напълно автономно превозно средство.

Платформата на Vision-S е създадена в партньорство с канадската компания Magna, която произвежда Toyota Supra, BMW Z4, Mercedes G-Class, Jaguar I-Pace и др.

Прототипът има два електрически мотора с по 268 к.с., които ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,9 сек. Максималната скорост е около 240 км/ч. Теглото на автомобила е 2350 кг, но батериите са само част от натоварването наред със сензорите и джаджите.

Ще тръгне ли Vision-S в масово производство, засега не е ясно, но новата система на Sony би могла да се интегрира в платформите на други автомобилни производители.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022