Електромобилът на Sony: Завръщане в бъдещето Виж снимките Снимка: © Sony

Ако брандът Sony e познат най-вече с висококачествената си музикална техника, камери и фотоапарати, лаптопи, телевизори или гейминг-конзолата PlayStation, сега компанията показва амбиция за лидерство в нова сфера - автомобилната индустрия.

Sony представи прототип на електромобил под името Vision-S - за изненада на мнозина от посетителите на изложението CES 2020: Най-интересното от шоуто в Лас Вегас

Седанът представлява комбинация от всичко, което Sony може да осигури за максималното удобство, свързаност и развлечение по време на път.

Електрическият Vision-S е снабден с 33 сензора, които засичат хората и обектите не само в средата извън автомобила, но и в самия него. Прототипът е разработен съвместно с друго големи компании като Nvidia, Bosch, ZF, Qualcomm, Continental, и др.

Седалките са снабдени със самостоятелни аудиосистеми, с технологията на Sony 360 Reality Audio за пълно потапяне в музиката, която всеки отделен пасажер в колата предпочита да слуша. Цялото табло е превърнато в голям продълговат екран, който събира всичко от мултимедийните плейъри до показателите за движението и картината от камерите, вградени в огледалата за задно виждане. Автомобилът позволява пълна свързаност и възможност за трансфер на съдържание от и до мобилните устройства на пътниците.

Vision-S следи както движенията на шофьора, така и поведението на останалите хора в колата, за да адаптира температурата или звука спрямо нуждите им. Сензорите разпознават жестовете на пътуващите, като не се налага регулирането им с бутони.

Автономността, която концепцията Safety Cocoon на Sony осигурява, е на ниво 2+ - т.е. Vision-S може да изпълнява автоматични маневри, но под контрола на водача. Бъдещите софтуерни подобрения би трябвало да превърнат електромобила в напълно автономно превозно средство.

Платформата на Vision-S е създадена в партньорство с канадската компания Magna, която произвежда Toyota Supra, BMW Z4, Mercedes G-Class, Jaguar I-Pace и др.

Прототипът има два електрически мотора с по 268 к.с., които ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,9 сек. Максималната скорост е около 240 км/ч. Теглото на автомобила е 2350 кг, но батериите са само част от натоварването наред със сензорите и джаджите.

Ще тръгне ли Vision-S в масово производство, засега не е ясно, но новата система на Sony би могла да се интегрира в платформите на други автомобилни производители.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024