Елена Йончева е събрала само 1,38% преференции в листата на ДПС

* Статията е обновена на 12 юни 2024 г.

Бившата журналистка Елена Йончева е привлякла само 1,38% преференциални гласове като кандидат за евродепутат от ДПС. Това показва справка от протоколите на районните избирателни комисии след изборите на 9 юни.

Лично за Йончева са гласували 4072 гласоподаватели от общо 295 052 за листата на ДПС. Това означава, че тя няма да може да се изкачи на по-висока позиция на база преференции и че бъдещето ѝ в политиката остава неясно.

Елена Йончева премина изненадващо от БСП към ДПС след покана от Делян Пеевски - но също толкова изненадващо беше поставена на пето (неизбираемо) място в листата на партията.

ДПС ще получи три места в 17-членната българска делегация в ЕП.

Теоретичен шанс за нов мандат на Елена Йончева в Европарламента все още има, но е слаб.

Това може да се случи само ако двама други кандидати на ДПС се откажат от своите места в нейна полза.

Първите четирима в топ 5 на листата на ДПС са ключови партийни кадри, затова компенсирането на Йончева за сметка на техните мандати ще е сложно:

1) Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС

2) Илхан Кючюк - досегашен евродепутат от ДПС и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ, т.нар. Либерален алианс)

3) Искра Михайлова - досегашен евродепутат от ДПС и зам.-председател на парламентарната група на либералите в ЕП Renew Europe

4) Танер Кабилов - член на Централното оперативно бюро на ДПС от март 2024 г. насам.

Според журналиста от кърджалийския сайт „Родопи 24“ Илхан Андай, още преди европейските избори е имало договорка съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат Искра Михайлова да станат депутати в българския парламент, а в Брюксел да отидат Илхан Кючюк, Елена Йончева и Танер Кабилов.

Интересното е, че още преди ден Европейската либерална младеж (обединение на младежките организации от АЛДЕ) вече публикува името на Кабилов като избран евродепутат в социалните си мрежи.

Синът на бившия министър министър на земеделието и горите в правителството на Симеон Сакскобургготски Нихат Кабил не размества листата на ДПС, защото преференциите не му стигат. За да може той да се присъедини към групата в Европейския парламент, Джевдет Чакъров например трябва да му отстъпи своето място.

Вече втори ден ръководството на ДПС няма публични изяви - няма и решение за това кои ще са представителите им е ЕП.

Елена Йончева пусна само благодарности към всички избиратели и кандидати на партията за "силната кампания на терен".

"Отговорността е голяма, а битките за постигане на общите ни цели, както в Европа, така и в България тепърва предстоят", пише тя в профила си във Facebook.

Танер Кабилов също не коментира дали действително ще бъде най-новият евродепутат от ДПС или не.

В Instagram той изразява благодарност за подкрепата и пише: "Бъдете здрави! Най-доброто предстои".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024