Елена Йончева се е срещнала с пленените български капитани в Йемен

Евродепутатът от ДПС Елена Йончева разпространи снимка, от която се вижда срещата ѝ с двамата пленени български моряци Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба "Galaxy Leader".

Те бяха задържани през ноември 2023 г. от хутите в Йемен по време на ескалацията на напрежението заради войната в Газа.

Йончева твърди, че се е срещнала с тях "извън кораба, в помещение, избрано от хутите с оглед на сигурността", в присъствието на Абдулила Хаджер, съветник по външнополитическите въпроси на президента на Йемен.

"Опитах се да вдъхна надежда на Любомир и Данаил като им казах, че макар все още да не са се прибрали в България, България успя да дойде при тях. Роднините ме помолиха да ги прегърна от тяхно име. Няма как да скрия думите им, че са отчаяни и се чувстват забравени", пише Йончева в публикацията си във Facebook.

В нея тя заявява от първо лице и че "правя всичко възможно да се прибера у дома заедно с тях".

Йончева твърдеше преди ден, че е на "хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН", без да уточнява кой друг е съдействал за организирането ѝ и с кого е съгласувана.

Посещението ѝ в Йемен се случва изненадващо, на фона на мълчанието на българските институции по повод намесата на евродепутатката в текущия дипломатически казус.

По-рано в четвъртък "Булевард България" изпрати въпроси до Външно министерство за визитата на Йончева, но до момента няма отговори.

Йеменските бунтовници хути са ислямистка религиозна и военна групировка, която контролира голяма част от територията на държавата, включително столицата Сана. Oт 2014 г. в Йемен тече гражданска война, която ООН определя като една от най-големите хуманитарни кризи в историята.

Хутите са противници на Израел и са партньори на шиитски групировки от региона, като повечето от тях се смятат за проксита на иранския режим - като "Хизбула", "Хамас", иракски и сирийски бойци.

След нападението на "Хамас" от 7 октомври 2023 г. и ответната реакция на израелската армия в Газа хутите организираха поредица от атаки срещу търговски кораби в един от най-важните участъци за световния транспорт през Черно море.

Един от тях беше и "Galaxy Leader", чийто капитан и помощник-капитан са българи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024