Елитът в Москва вещае "революция" срещу Путин: "Хората виждат, че няма бъдеще" Снимка: © Getty Images

"Започнахме да навлизаме в революционна ситуация. Всички чакат нещо различно от случващото се в момента - различно лидерство, различна война. Ястребите искат по-яростни битки. Гълъбите не искат никаква война. Назрява време за промяна на политическата система. Но как ще стане това, не знам".

Думите са на руски държавен служител, който не крие опасенията си от възможни радикални промени в Кремъл в интервю за журналистката Катрин Белтън от Washington Post.

Белтън има легендарна репутация на разследващ репортер и кореспондент от Москва за медии като Financial Times и Reuters благодарение на източниците си от вътрешността на олигархичния и политически елит в Русия. Тя е автор и на книгата "Хората на Путин"*, в която описва корупционните схеми на руския режим през свидетелствата на множество събеседници с достъп до висшето икономическо и държавно ръководство.

Сега тя посочва, че за първи път в 22-годишното управление на Путин вижда как хората от елита на Москва говорят открито за възможна негова смяна. Но никой не може да каже как или кога би се случило отстраняването му от власт.

Цялостното настроение сред бизнеса и чиновниците е "изтощение и депресия", с очаквания за още по-влошаващ се политически и икономически климат, пише Белтън.

Ако военната ескалация в Украйна отчасти целеше да овладее надигащото се недоволство заради провалите на фронта, ефектът ѝ вероятно ще е временен, казват пред нея няколко държавни служители и директори на компании.

"На бойното поле има други проблеми. Не мисля, че ракетните атаки ще намалят напрежението", казва влиятелен московски бизнесмен, който говори под условие за запазване на анонимността му поради страх за личната му сигурност.

Други източници на Катрин Белтън коментират, че дори ако ударите в Украйна са успели да поразят електрическата и енергийната мрежа на страната преди зимния период, остава въпроса колко още ракети притежава Русия и докога може да издържи кампанията с бомбардировките.

Ракетите се "произвеждат в единични стойности, а старите резерви се изчерпват", казва неназован държавен служител .

Откакто украинската армия започна да си връща големи териториални масиви в южните и източните райони на страната, Путин прави грешка след грешка, принуден да изпрати стотици хиляди мъже с пренебрежимо слаба подготовка като подкрепление на изтощената руска армия. Този ход провокира протести в цяла Русия и принуди 300 000 руснаци да избягат през границата, докато още не са получили призовки.

Докато сигналите за несъгласие във вътрешния кръг на Путин вече излизат наяве, унизителната атака срещу Кримския мост изглеждаше като последната капка на търпението.

"Никой не е доволен от статуквото. Ясно е, че военна или политическа победа ще бъдат невъзможни. Но и загубата не е възможна. Това се превръща в ситуация, която в шахмата е известна като "цугцванг" - всеки ход е все по-лош, но не може да се избегне", казва друг държавен служител.

Оптимизмът от лятото, когато според друг чиновник, мнозина от държавния елит са вярвали в "обрат" във войната, се е изпарил напълно.

"Хората виждат, че няма бъдеще", казва той.

Принудителната мобилизация вече нанесе удар върху популярността на Путин - една от основите на легитимността му като президент.

Когато труповете на убитите резервисти започнат да се връщат от фронта, ситуацията може да се влоши, смята московският бизнесмен.

"В следващите няколко месеца ще се появи много негативна динамика в Русия - влошаване на обществените настроения. Всичко зависи от фронта", казва той.

Бившият зам.-гуверньор на руската централна банка Сергей Алексашенко, който живее в изгнание в САЩ, смята, че "арсеналът от възможни действия на Путин е много ограничен".

"Извън ударите по цивилна инфраструктура, той разполага само с опцията за използване на тактическо ядрено оръжие. Ако украинската контраофанзива продължава, пред Путин остава отворен въпросът какво да прави", казва той.

Малцина в Москва смятат, че руският президент би задействал ядрената опция, въпреки изявленията на Кремъл, казва бизнесменът.

"Тогава той вече няма да има останали карти", казва той, а Китай може да блокира подобна ескалация, защото "Това е кутия на Пандора, която китайците не искат да бъде отваряна". Според него - подкрепата, която Русия получи от Саудитска Арабия със съкращаването на производството на петрол, може да е вдъхнала дързост на руския президент.

Дори ако цените на руските горива останат на същото ниво, Путин смята, че "Европа ще е в криза и няма да има време за Украйна".

"Това ще е война на унищожение - докато една от страните повече не е способна да я продължава", коментира бизнесменът.

Икономистът Сергей Гуриев от университета Sciences Po в Париж смята, че Путин изчерпва бюджетните средства, с които в момента плаща на Иран и Северна Корея за оръжия. През декември 2022 г. ще "настъпи съвършено нова реалност", когато Г-7 въведе тавана върху цените на руския петрол.

"Всяка лоша новина от фронта е нов удар по руската икономика", смята друг московски бизнесмен.

"Всички са напълно разочаровани, настроението е много лошо", казва трети руски мениджър.


Книгата "Хората на Путин" ще бъде представена на 20 окт. в Русе, след което във Варна, Бургас и Благоевград.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022