Oгромен спад в рейтинга на Путин след обявената мобилизация Снимка: © Getty

Нивото на одобрение на дейността на руския президент Владимир Путин през септември претърпя втория най-голям спад за 23-те години, през които той е на поста - от почти рекордните 83% до 77%.

Това сочи социологическо проучване, проведено от "Левада център" /обявена в Русия за "чуждестранен агент"/ в периода 22-28 септември 2022 г.

Повече - с 9 процентни пункта - рейтингът на Путин е падал досега само веднъж - през лятото на 2018 г., когато президентът, противно на обещанието си в началото на кариерата си, вдигна възрастта за пенсиониране, пише Moscow Times. Тогава неодобрението на Путин се е увеличило от 15% до 21%.

Според проучването на "Левада" действията на руските сили в Украйна се подкрепят най-силно от руснаците на възраст над 55 години. 81% от тях са отговорили на този въпрос с "категорично да" или "по-скоро да". Това обаче са и хората, не подлежат на мобилизация. Най-малко подкрепят действията на руската армия хората във възрастовия диапазон (51%).

Въпросът дали Русия трябва да продължи военните действия разделя участниците в анкетата на две групи: 44% смятат, че войната трябва да продължи, 48% са за започване на мирни преговори. В началото на март 52% от руснаците безусновно подкрепяха войната в Украйна.

Най-големите застъпници на идеята за мирно приключване на конфликта са младежите до 24 години (65%) и хората до 40 г. - 53%.

Относно чувствата на респондентите по повод украинската контраофанзива в района на Харков, наборната служба и войната, 51% заявяват, че са почувствали „гордост за Русия“ с избухването на военните действия през февруари, но само 23% свързват тези чувства с обявената от Путин частична мобилизация.

47% отговарят, че са изпитали „безпокойство, страх и ужас“ във връзка с призоваването на руснаци на фронта. Самите военни действия в Украйна предизвикват подобни емоции у 31% от анкетираните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024