Елизабет II: Малките стъпки могат да направят голямата промяна Снимка: © theroyalfamily

Кралица Елизабет II използва годишното си обръщение по случай Коледа, за да вдъхне кураж на британците след една бурна за нацията година. "Различията и дълбоките разделения могат да бъдат преодолени с малки стъпки", беше едно от посланията кралицата в пет-минутна й реч, продукция на BBC.

Елизабет II започна речта си с няколко исторически събития - първо отбеляза 50-годишнината от кацането на Луната и цитира известните думи на астронавта Нийл Армстронг за малките стъпки, които са голям скок за човечеството.

Кралицата почете и 75-годишнината от Десанта при Нормадия, която беше през юни, използвайки я като допълнителен аргумент, че помирението рядко се случва за една нощ, но че търпението и времето могат да бъдат използвани за възстановяване на доверието.

"Ние почитаме мира и демокрацията, за които навремето платихме толкова висока цена."

След това тя се обърна към днешния ден: „Предизвикателствата, с които се сблъскват много хора днес, може би са различни от тези на моето поколение. Но аз съм впечатлена от това как новите поколения имат същото усещане за мисия по въпроси като опазването на околната среда и климата.“

Използвайки аналогията с годишнините, Елизабет II отбеляза и раждането на нейното и на принц Филип 8-мо внуче, което идва на бял свят 200 години след раждането на пра-пра-баба й кралица Виктория.

В основата на Коледа е раждането на едно дете във Витлеем, каза кралицата. И това дете - Исус Христос показва на света как с малки стъпки, направени с вяра и с надежда, могат да се преодолеят дълбоки различия и вкоренени разделения и да се стигне до хармония и разбиране.

Поглеждайки напред към следващото десетилетие, кралицата припомни, че често това не са големите скокове, а малките стъпки, които ще доведат до най-устойчивата промяна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022