Снимка: © theroyalfamily

Кралица Елизабет II използва годишното си обръщение по случай Коледа, за да вдъхне кураж на британците след една бурна за нацията година. "Различията и дълбоките разделения могат да бъдат преодолени с малки стъпки", беше едно от посланията кралицата в пет-минутна й реч, продукция на BBC.

Елизабет II започна речта си с няколко исторически събития - първо отбеляза 50-годишнината от кацането на Луната и цитира известните думи на астронавта Нийл Армстронг за малките стъпки, които са голям скок за човечеството. 

Кралицата почете и 75-годишнината от Десанта при Нормадия, която беше през юни, използвайки я като допълнителен аргумент, че помирението рядко се случва за една нощ, но че търпението и времето могат да бъдат използвани за възстановяване на доверието.

"Ние почитаме мира и демокрацията, за които навремето платихме толкова висока цена."

 

След това тя се обърна към днешния ден: „Предизвикателствата, с които се сблъскват много хора днес, може би са различни от тези на моето поколение. Но аз съм впечатлена от това как новите поколения имат същото усещане за мисия по въпроси като опазването на околната среда и климата.“

Използвайки аналогията с годишнините, Елизабет II отбеляза и раждането на нейното и на принц Филип 8-мо внуче, което идва на бял свят 200 години след раждането на пра-пра-баба й кралица Виктория. 

В основата на Коледа е раждането на едно дете във Витлеем, каза кралицата. И това дете - Исус Христос показва на света как с малки стъпки, направени с вяра и с надежда, могат да се преодолеят дълбоки различия и вкоренени разделения и да се стигне до хармония и разбиране. 

Поглеждайки напред към следващото десетилетие, кралицата припомни, че често това не са големите скокове, а малките стъпки, които ще доведат до най-устойчивата промяна. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети