EMA и ECDC препоръчват третa дозa от Covid-ваксините за хората от най-рисковите групи Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за контрол на болестите (ECDC) публикуваха препоръките си по въпроса дали държавите от ЕС да започнат прилагането на т.нар. "бустерни" трети дози от ваксините срещу Covid-19.

ECDC публикува технически доклад, според който към момента няма спешна нужда от масово допълнително имунизиране на населението в страните от съюза, но то би трябвало да се обмисли по отношение на две групи хора от рискови групи.

"Някои изследвания посочват, че допълнителна ваксинационна доза може да подобри имунната реакция при лица с компрометирана имунна система, например реципиентите на трансплантирани органи, чиято първоначална реакция на ваксинацията е слаба. В такива случаи опцията за поставяне на допълнителна доза би трябвало да се има предвид. Би могло да се обмисли и предоставянето на допълнителна доза, като превантивна мярка, на по-възрастни хора в крехко здраве, особено при хора, които живеят в затворени условия като дългосрочните обитатели на домове за социални грижи", се казва в прессъобщението на двете агенции.

Според анализа на ECDC в данните за ефикасността и продължителността на защитата на всички разрешени в ЕС ваксини показват, че те имат висока защитна сила срещу хоспитализиране, тежко заболяване или смърт от Covid-19.

Здравният център обръща внимание, че около 1/3 от всички пълнолетни граждани на европейските страни още не са напълно имунизирани.

"При тази ситуация приоритетът сега би трябвало да е ваксинирането на всички хора, които могат да се имунизират, но все още не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. В допълнение към тези усилия е от ключово значение да продължим да прилагаме мерки като спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и дихателната система, както и използването на предпазни маски там, където е необходимо - особено във високорискови условия като домовете за социални грижи или болничните отделения с пациенти, при които има риск от тежко протичане на Covid-19", се казва в позицията.

EMA ще прецени дали е нужно актуализиране на продуктовата информация за ваксините, но междувременно посочва, че държавите-членки биха могли да "обмислят подготвителни планове за прилагане на бустерни и допълнителни дози ваксини".

Израел беше първата държава, която започна да прилага трети ваксинационни дози - първо за най-възрастното население, а след това и за всички останали желаещи. Подобни инициативи има и във Франция, Великобритания и някои провинции в Германия.

Във Франция програмата ще обхване най-напред хората над 65-годишна възраст и пациентите със съществуващи здравни проблеми, които ги поставят под риск.

Във Великобритания третите дози са достъпни за лицата над 12-годишна възраст, които са с компрометирана имунна система заради заболявания или специфични терапии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024