Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за контрол на болестите (ECDC) публикуваха препоръките си по въпроса дали държавите от ЕС да започнат прилагането на т.нар. "бустерни" трети дози от ваксините срещу Covid-19.

ECDC публикува технически доклад, според който към момента няма спешна нужда от масово допълнително имунизиране на населението в страните от съюза, но то би трябвало да се обмисли по отношение на две групи хора от рискови групи.

"Някои изследвания посочват, че допълнителна ваксинационна доза може да подобри имунната реакция при лица с компрометирана имунна система, например реципиентите на трансплантирани органи, чиято първоначална реакция на ваксинацията е слаба. В такива случаи опцията за поставяне на допълнителна доза би трябвало да се има предвид. Би могло да се обмисли и предоставянето на допълнителна доза, като превантивна мярка, на по-възрастни хора в крехко здраве, особено при хора, които живеят в затворени условия като дългосрочните обитатели на домове за социални грижи", се казва в прессъобщението на двете агенции.

Според анализа на ECDC в данните за ефикасността и продължителността на защитата на всички разрешени в ЕС ваксини показват, че те имат висока защитна сила срещу хоспитализиране, тежко заболяване или смърт от Covid-19.

Здравният център обръща внимание, че около 1/3 от всички пълнолетни граждани на европейските страни още не са напълно имунизирани.

"При тази ситуация приоритетът сега би трябвало да е ваксинирането на всички хора, които могат да се имунизират, но все още не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. В допълнение към тези усилия е от ключово значение да продължим да прилагаме мерки като спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и дихателната система, както и използването на предпазни маски там, където е необходимо - особено във високорискови условия като домовете за социални грижи или болничните отделения с пациенти, при които има риск от тежко протичане на Covid-19", се казва в позицията.

EMA ще прецени дали е нужно актуализиране на продуктовата информация за ваксините, но междувременно посочва, че държавите-членки биха могли да "обмислят подготвителни планове за прилагане на бустерни и допълнителни дози ваксини".

Израел беше първата държава, която започна да прилага трети ваксинационни дози - първо за най-възрастното население, а след това и за всички останали желаещи. Подобни инициативи има и във Франция, Великобритания и някои провинции в Германия.

Във Франция програмата ще обхване най-напред хората над 65-годишна възраст и пациентите със съществуващи здравни проблеми, които ги поставят под риск.

Във Великобритания третите дози са достъпни за лицата над 12-годишна възраст, които са с компрометирана имунна система заради заболявания или специфични терапии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.