Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за контрол на болестите (ECDC) публикуваха препоръките си по въпроса дали държавите от ЕС да започнат прилагането на т.нар. "бустерни" трети дози от ваксините срещу Covid-19. 

ECDC публикува технически доклад, според който към момента няма спешна нужда от масово допълнително имунизиране на населението в страните от съюза, но то би трябвало да се обмисли по отношение на две групи хора от рискови групи. 

"Някои изследвания посочват, че допълнителна ваксинационна доза може да подобри имунната реакция при лица с компрометирана имунна система, например реципиентите на трансплантирани органи, чиято първоначална реакция на ваксинацията е слаба. В такива случаи опцията за поставяне на допълнителна доза би трябвало да се има предвид. Би могло да се обмисли и предоставянето на допълнителна доза, като превантивна мярка, на по-възрастни хора в крехко здраве, особено при хора, които живеят в затворени условия като дългосрочните обитатели на домове за социални грижи", се казва в прессъобщението на двете агенции. 

Според анализа на ECDC в данните за ефикасността и продължителността на защитата на всички разрешени в ЕС ваксини показват, че те имат висока защитна сила срещу хоспитализиране, тежко заболяване или смърт от Covid-19. 

Здравният център обръща внимание, че около 1/3 от всички пълнолетни граждани на европейските страни още не са напълно имунизирани. 

"При тази ситуация приоритетът сега би трябвало да е ваксинирането на всички хора, които могат да се имунизират, но все още не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. В допълнение към тези усилия е от ключово значение да продължим да прилагаме мерки като спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и дихателната система, както и използването на предпазни маски там, където е необходимо - особено във високорискови условия като домовете за социални грижи или болничните отделения с пациенти, при които има риск от тежко протичане на Covid-19", се казва в позицията. 

EMA ще прецени дали е нужно актуализиране на продуктовата информация за ваксините, но междувременно посочва, че държавите-членки биха могли да "обмислят подготвителни планове за прилагане на бустерни и допълнителни дози ваксини". 

Израел беше първата държава, която започна да прилага трети ваксинационни дози - първо за най-възрастното население, а след това и за всички останали желаещи. Подобни инициативи има и във Франция, Великобритания и някои провинции в Германия.

Във Франция програмата ще обхване най-напред хората над 65-годишна възраст и пациентите със съществуващи здравни проблеми, които ги поставят под риск. 

Във Великобритания третите дози са достъпни за лицата над 12-годишна възраст, които са с компрометирана имунна система заради заболявания или специфични терапии. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни