EMA и ECDC препоръчват третa дозa от Covid-ваксините за хората от най-рисковите групи Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за контрол на болестите (ECDC) публикуваха препоръките си по въпроса дали държавите от ЕС да започнат прилагането на т.нар. "бустерни" трети дози от ваксините срещу Covid-19.

ECDC публикува технически доклад, според който към момента няма спешна нужда от масово допълнително имунизиране на населението в страните от съюза, но то би трябвало да се обмисли по отношение на две групи хора от рискови групи.

"Някои изследвания посочват, че допълнителна ваксинационна доза може да подобри имунната реакция при лица с компрометирана имунна система, например реципиентите на трансплантирани органи, чиято първоначална реакция на ваксинацията е слаба. В такива случаи опцията за поставяне на допълнителна доза би трябвало да се има предвид. Би могло да се обмисли и предоставянето на допълнителна доза, като превантивна мярка, на по-възрастни хора в крехко здраве, особено при хора, които живеят в затворени условия като дългосрочните обитатели на домове за социални грижи", се казва в прессъобщението на двете агенции.

Според анализа на ECDC в данните за ефикасността и продължителността на защитата на всички разрешени в ЕС ваксини показват, че те имат висока защитна сила срещу хоспитализиране, тежко заболяване или смърт от Covid-19.

Здравният център обръща внимание, че около 1/3 от всички пълнолетни граждани на европейските страни още не са напълно имунизирани.

"При тази ситуация приоритетът сега би трябвало да е ваксинирането на всички хора, които могат да се имунизират, но все още не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. В допълнение към тези усилия е от ключово значение да продължим да прилагаме мерки като спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и дихателната система, както и използването на предпазни маски там, където е необходимо - особено във високорискови условия като домовете за социални грижи или болничните отделения с пациенти, при които има риск от тежко протичане на Covid-19", се казва в позицията.

EMA ще прецени дали е нужно актуализиране на продуктовата информация за ваксините, но междувременно посочва, че държавите-членки биха могли да "обмислят подготвителни планове за прилагане на бустерни и допълнителни дози ваксини".

Израел беше първата държава, която започна да прилага трети ваксинационни дози - първо за най-възрастното население, а след това и за всички останали желаещи. Подобни инициативи има и във Франция, Великобритания и някои провинции в Германия.

Във Франция програмата ще обхване най-напред хората над 65-годишна възраст и пациентите със съществуващи здравни проблеми, които ги поставят под риск.

Във Великобритания третите дози са достъпни за лицата над 12-годишна възраст, които са с компрометирана имунна система заради заболявания или специфични терапии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023