Снимка: © Getty Images

Държавите от ЕС ще могат да започнат прилагането на четвърта ваксина срещу Covid-19, след като Европейската агенция по лекарствата разреши използването на препарата на Janssen / Johnson&Johnson.

Това е първата ваксина, която обещава достатъчно висока ефикасност само с една инжекция.

Ваксината е съставена от аденовирус, който е модифициран да носи гена за производството на шиповия протеин SARS-Cov2. Имунната система на организма разпознава този протеин като чужд, като изработва антитела и активира Т-клетките, за да го атакуват.

Ако по-късно имунизираният човек се срещне с новия коронавирус, тялото му вече ще познава шиповия му протеин, с който той се опитва да проникне в клетките, и ще е готово да се защити.

ЕМА се позовава на изследванията на Janssen, които показва ефикасност при предотвратяване на Covid-19 сред лица над 18-годишна възраст.

Нивото на защитата, която препаратът осигурява, се оценява на 66%, макар че варира по региони - 72% в САЩ, 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където бе открит нов вариант на коронавируса. Компанията-производител твърди, че имунизацията осигурява 100% защита срещу хоспитализиране или смърт при евентуална инфекция със SARS-Cov2.

Няма данни за тежки странични ефекти след ваксиниране, а най-често отчитаните реакции са главобол, умора, болки в мускулите или треска.

Наблюдението на безопасността и ефикасността на ваксината ще продължи. Очаква се Европейската комисия да издаде разрешение за дистрибуцията на дозите в 27-те държави. България разчита на поръчка през кралство Швеция, след като правителството първоначално отказа да се включи в общата процедура на европейско ниво.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години