Емил Нейков и Лазар Пенев донесоха на България две европейски титли по гребане Снимка: © Лазар Пенев (вляво) и Емил Нейков (вдясно) / Sportal TV

България има двама европейски шампиони по гребане. Световният първенец до 23 години на скиф Емил Нейков триумфира и с титлата на Стария континент в същата възрастова група, а Лазар Пенев спечели златото в дисциплината скиф лека категория на шампионата в Крушвица (Полша).

Нейков, който е син на олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова и на легендата Свилен Нейков, се движеше на четвърта позиция в първите 500 метра, а по средата на състезанието вече беше втори. В крайна сметка вдигна темпото и изпревари конкурентите за златния медал на 2000 м с време 6:52.23 мин.

Нейков, който е на 19 и е състезател на „Академик“ (София), триумфира със световната титла до 23 години в чешкия град Рачице през юли тази година. Там той направи страхотен рейд, като успя от четвъртото място да стигне до първото за половината дистанция.

Състезателят на Гребен клуб „Локомотив“ (Русе) Лазар Пенев също триумфира в неделя в своята дисциплина. Той поведе още по средата на дистанцията и постепенно увеличаваше преднината си, за да финишира първи. Младият талант измина 2000 метра за 7:02.13 минути и това му донесе златния медал.

След него остана норвежецът Ларс Бенске, който изостана с над две секунди, а бронзът отиде в ръцете на Мор от Германия. Топ 6 допълниха Бенцони от Италия, Линд от Дания и Калстрьом от Швеция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024