Емилия Масларова осъди прокуратурата за 73 000 лв. след провала на знаково дело Снимка: © БСП

Бившият социален министър Емилия Масларова спечели дело срещу прокуратурата заради провала на едно от знаковите обвинения срещу правителството на Тройната коалиция.

Процесът - с всевъзможни обрати и пропуски на прокуратурата - продължи 11 години и завърши с прекратяване на обвинението поради липса на доказателства.

Масларова беше министър на труда и социалната политика до 2009 г. Срещу нея и още няколко длъжностни лица беше повдигнато обвинение заради ремонта на Центъра за социално обслужване в Стара Загора - т.нар. "златен ремонт" за над 11 млн. лв.

Делото срещу нея започва през 2010, но две години по-късно Софийският градски съд постановява оправдателни присъди на основание на това, че нито една експертиза не е показала ясно колко пари са похарчени за ремонта и колко са "присвоени".

Второинстанционният съд отменя това решение, но не заради липса на данни за престъпление, а заради "неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен" обвинителен акт.

През 2019 г. прокуратурата сама се отказва от работа по делото, но отново се стига до противоречие между съдилищата, които трябва да санкционират прекратяването. Накрая през 2021 г. най-после обвинението е свалено и случаят приключва.

Масларова е завела дело за обезщетение заради вредите, които процесът е нанесъл на репутацията и здравето ѝ. Поискала е 100 000 лв., от които съдът е уважил претенциите за 61 000 и е осъдил прокуратурата да плати още 9600 лв. за адвокатски разноски и близо 3000 лв пропуснати ползи от задържаната с години парична гаранция.

Решението подлежи на обжалване на втора инстанция.

Това е второто дело, което Емилия Масларова печели заради действията на прокуратурата по проваления процес за "Златния ремонт". През 2019 г. тя осъди държавата заради изказвания на говорителката на бившия главен прокурор, с които е вменила вина на бившата министърка преди началото на делото и е нарушила презумпцията за невиновност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова експертиза доказа, че откритата в куфар Евгения е била удушена

Подсъдими за убийството на младата жена са съпругът ѝ и баща му

13:38 - 22.10.2024