ЕП призова "колебаещите се" държави членки да дадат военната помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Членовете на Европейския парламент (ЕП) приеха резолюция, в която призовават за увеличаване на военната помощ за Украйна на фона на продължаващата руска военна агресия в страната.

Евродепутатите призовават "колебаещите се" държави членки да предоставят своя дял от необходимата военна помощ, което ще помогне за приключването на войната.

Резолюцията беше приета в Страсбург след обсъждане. Тя събра 504 гласа "за", 26 "против" и 36 "въздържали се". С документа евродепутатите призовават държавите членки на ЕС и другите страни, подкрепящи Украйна, да увеличат масово военната си помощ, особено в областите, посочени от украинското правителство.

В резолюцията евродепутатите посочват още, че резултатите от незаконните референдуми на Москва за анексиране на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, са невалидни и призовават страните в ЕС да приемат допълнителни строги санкции срещу Русия. Те призовават държавите членки и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако режимът на Путин реши да нанесе ядрен удар по Украйна.

"Всеки опит на Русия да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре Европейския съюз да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана", се казва в изявлението на ЕП.

Сред гласовете на българските депутати в европейския палрманет няма несъгласни с приетата обща позиция, но петима от тях не са участвали в гласуването. В подкрепа на резолюцията са се включили български представители от всички парламентарни групи - Европейската народна партия (ЕНП), "Обнови Европа", групата на социалистите, както и европейските консерватори.

До момента единствените две държави в блока, които не са предоставили пряка военна помощ на Украйна, са България и Унгария. Вчера стана ясно, че парламентарната група на "Демократична България" ще предложи подобен проект още в първите дни след свикването на новото 48-о Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024