ЕП призова "колебаещите се" държави членки да дадат военната помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Членовете на Европейския парламент (ЕП) приеха резолюция, в която призовават за увеличаване на военната помощ за Украйна на фона на продължаващата руска военна агресия в страната.

Евродепутатите призовават "колебаещите се" държави членки да предоставят своя дял от необходимата военна помощ, което ще помогне за приключването на войната.

Резолюцията беше приета в Страсбург след обсъждане. Тя събра 504 гласа "за", 26 "против" и 36 "въздържали се". С документа евродепутатите призовават държавите членки на ЕС и другите страни, подкрепящи Украйна, да увеличат масово военната си помощ, особено в областите, посочени от украинското правителство.

В резолюцията евродепутатите посочват още, че резултатите от незаконните референдуми на Москва за анексиране на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, са невалидни и призовават страните в ЕС да приемат допълнителни строги санкции срещу Русия. Те призовават държавите членки и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако режимът на Путин реши да нанесе ядрен удар по Украйна.

"Всеки опит на Русия да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре Европейския съюз да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана", се казва в изявлението на ЕП.

Сред гласовете на българските депутати в европейския палрманет няма несъгласни с приетата обща позиция, но петима от тях не са участвали в гласуването. В подкрепа на резолюцията са се включили български представители от всички парламентарни групи - Европейската народна партия (ЕНП), "Обнови Европа", групата на социалистите, както и европейските консерватори.

До момента единствените две държави в блока, които не са предоставили пряка военна помощ на Украйна, са България и Унгария. Вчера стана ясно, че парламентарната група на "Демократична България" ще предложи подобен проект още в първите дни след свикването на новото 48-о Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК предлага да се спрат на 13 млрд. евро за Унгария - заради липса на реформи

Страната-членка на ЕС не е успяла да изпълни в срок необходимите мерки по Плана

18:45 - 30.11.2022

Изненада: Парламентът може да забрани на "Лукойл" за изнася горива

Енергийната комисия прие на първо четене законопроект на ДПС, докато служебният кабинет опитва да заобикаля санкциите за петрола

18:15 - 30.11.2022

Тя е един от най-добрите разследващи репортери в света: Изобел Йънг спечели "Оскар" за журналистика

36-годишната британска журналистка има опит при справянето с жестокостите на живота.

18:10 - 30.11.2022

Военното министерство продава излишни генератори, от които Украйна има нужда

Агрегатите не били изправни, затова не били подходящи за дарение, твърди Министерството на отбраната

16:50 - 30.11.2022

След 4-часов дебат парламентът отказа да подкани кабинета да внесе нов бюджет

Декларацията, поискана от ПП, глътна цял пленарен ден. Без резултат

14:20 - 30.11.2022

КНСБ поднесе протестна елха пред НС с искане за по-високи доходи

Пред сградата на парламента синдикатите поставиха празнична елха, на която вместо играчки поставиха надписи със своите искания

13:25 - 30.11.2022

Какво е "Gaslightning" и защо стана думата на 2022 г.?

През 2022 г. търсенията на „gaslighting“ се увеличават със 1740%

13:03 - 30.11.2022

ББР губи 300 млн. лв. от необезпечени кредити, раздавани при ГЕРБ

Държавната банка влезе в управлението на фирма, свързвана с Румен Гайтански-Вълка, защото не си плаща заема

12:58 - 30.11.2022